Πώς ο Τραμπ κέρδισε 4 δισ δολάρια σε λίγες μέρες και έσωσε την προεκλογική εκστρατεία

Ο Τραμπ χάνει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια αποπληρώνοντας νομικές κυρώσεις και την πολυέξοδη προεκλογική του εκστρατεία ενώ οι επιχειρήσεις του δεν πάνε καλά.
via Associated Press

Οι τελευταίοι μήνες ήταν εξαντλητικά «δύσκολοι» για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχασε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια αποπληρώνοντας τις νομικές κυρώσεις εναντίον του και χρηματοδοτώντας την πολυέξοδη προεκλογική του εκστρατεία ενώ οι επιχειρήσεις του δεν είναι ιδιαίτερα εύρωστες τα τελευταία χρόνια.

Όμως οι τελευταίες ημέρες έχει κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος, καθώς είδε την καθαρή περιουσία του να αυξάνεται πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια και να εκτιμάται σήμερα περίπου στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που παρακολουθεί την πορεία των 500 πλουσιότερων ανθρώπους στον κόσμο, το «μπόνους» των 4 δισ δολαρίων ήταν αποτέλεσμα μιας συγχώνευσης που εγκρίθηκε την Παρασκευή μεταξύ της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης Trump Media & Technology Group, και της Digital World Acquisition Corp., γνωστή ως DWAC.

Ο Τραμπ κατέχει σχεδόν 80 εκατομμύρια μετοχές, ή περίπου το 58% της Trump Media, η οποία διαχειρίζεται τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social.

Στην τιμή κλεισίματος της DWAC τη Δευτέρα στα 49,95 δολάρια ανά μετοχή, ο Τραμπ είχε «στα χαρτιά» μετοχές 4 δισ δολαρίων.

Η τιμή της μετοχής της DWAC εκτινάχθηκε κατά 35% στη διαπραγμάτευση της Δευτέρας, μετά την απόφαση εφετείου της Νέας Υόρκης να μειώσει σημαντικά το ποσό που είχε επιβληθεί στον πρώην αμερικανό πρόεδρο ως εγγύηση για τις κατηγορίες της πολιτικής απάτης.

Ο Τράμπ αδυνατούσε να καλύψει το ποσό των 465 εκατ. δολαρίων έως και τη Δευτέρα, γεγονός που θα οδηγούσε σε δέσμευση της ακίνητης περιουσίας του.

Όμως το δικαστήριο μείωσε το ποσό στα 175 εκατ δολάρια ενώ του έδωσε και περιθώριο δέκα ημερών για να καταβάλει το υπόλοιπο ποσό.

Μια περιουσία στα... χαρτιά

Όμως μετά τη συγχώνευση η περιουσία του πρώην προέδρου εκτινάχθηκε, με αποτέλεσμα ο Τραμπ, να συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στη ζωή του στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Πάντως, δεν είναι σαφές εάν η περιουσία του θα παραμείνει τόσο υψηλή και τις επόμενες ημέρες καθώς ο Τραμπ απαγορεύεται να πουλήσει τις μετοχές της DWAC μέσα στους επόμενους έξι μήνες ενώ και η μετοχή έχει ασταθές ιστορικό τιμών μετοχής.

Η Trump Media απέφερε έσοδα λιγότερα από 3,5 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, ενώ σημείωσε καθαρή ζημιά 49 εκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο.

Η Stephanie Ruhle του MSNBC περιέγραψε την Παρασκευή την μετοχή της εταιρείας ως μετοχή meme που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από έναν άνθρωπο.

Και παρότι δεν είναι βέβαιο ότι η περιουσία του πρώην προέδρου θα είναι αύριο τόσο μεγάλη το σίγουρο είναι ότι μέχρι και σήμερα, ο Ντόναλντ Τράμ έχει 4 δισ λόγους να χαίρεται.

Δημοφιλή