Γιατί τα παραπανίσια κιλά συνδέονται με βαριά κρούσματα κορονοϊού

Η παχυσαρκία μπορεί να είναι ο λόγος που ορισμένες χώρες ή κοινότητες έχουν πληγεί σκληρότερα από τον ιό.
picture alliance via Getty Images

Από τις πρώτες κιόλας μέρες της πανδημίας, οι γιατροί παρατήρησαν κάτι για τους ανθρώπους που νόσησαν βαριά από Covid-19: Πολλοί από αυτούς ήταν παχύσαρκοι.

Η σύνδεση έγινε πιο εμφανής καθώς ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και τα δεδομένα γιγαντώθηκαν, με τους ερευνητές να εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Και αυτές είναι μεταξύ των καταστάσεων που μπορούν να κάνουν πιο πιθανό να να αρρωστήσουν βαριά οι ασθενείς με Covid-19.

ASSOCIATED PRESS

Αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ίδια η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών του κορονοϊού. Μία μελέτη σε περισσότερα από 5.200 μολυσμένα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός 35% που ήταν παχύσαρκοι, διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες νοσηλείας αυξήθηκαν για άτομα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ), ακόμη και όταν λαμβάνονται υπόψη άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να τους θέσουν σε κίνδυνο.

Οι επιστήμονες μελετούν ακόμα τους λόγους που συμβαίνει αυτό - ο τρόπος με τον οποίο η παχυσαρκία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι ένας από αυτούς - αλλά λένε ότι είναι ένα άλλο παράδειγμα για το πώς η πανδημία φωτίζει τις ήδη υπάρχουσες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία.

ASSOCIATED PRESS

Η παχυσαρκία μπορεί να είναι ένας λόγος που ορισμένες χώρες ή κοινότητες έχουν πληγεί σκληρά από τον ιό, λένε οι ερευνητές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων αυξάνεται για δεκαετίες και τώρα είναι στο 42%. Το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο στους Αφροαμερικανούς και τους Ισπανόφωνους Αμερικανούς.

Ενα άτομο με ύψος 1,73 εκ. θεωρείται παχύσαρκο όταν είναι πάνω από 86 κιλά ή έχει δείκτη μάζας σώματος 30. Ο αυξημένος κίνδυνος για να νοσήσει βαριά από κορονοϊό εμφανίζεται πιο έντονα στην ακραία παχυσαρκία ή με BMI πάνω από 40.

Οι ερευνητές λένε ότι πολλοί παράγοντες καθιστούν πιο δύσκολο για τα άτομα που είναι παχύσαρκα να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη από κορονοϊό, η οποία μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες. Τα πολλά επιπλέον κιλά επιβαρύνουν το σώμα και το υπερβολικό λίπος θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα των πνευμόνων να φουσκώσουν και να αναπνεύσουν.

ASSOCIATED PRESS

Ενα άλλο ζήτημα είναι η χρόνια φλεγμονή, η οποία συχνά έρχεται με την παχυσαρκία. Η φλεγμονή είναι ένας φυσικός τρόπος με τον οποίο το σώμα μας καταπολεμά τους επιβλαβείς εισβολείς, όπως οι ιοί. Ομως η μακροχρόνια φλεγμονή δεν είναι υγιής και θα μπορούσε να υπονομεύσει την άμυνα του σώματός σας όταν προκύψει πραγματική απειλή.

«Είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη σε μια φωτιά που σιγοκαίει», εξηγεί στο Associated Press ο Δρ. Ντάριους Μοζαφαριάν, ερευνητής και πρύτανης της Σχολής Επιστήμης Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts, κοντά στη Βοστώνη.

Και ακόμη και αν τα άτομα που είναι παχύσαρκα δεν έχουν διαγνωστεί με διαβήτη ή καρδιακή νόσο, ο Μοζαφαριάν σημειώνει ότι η υγεία τους μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή.

ASSOCIATED PRESS

Το πώς διανέμεται το λίπος στο σώμα μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. Μια μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό στα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία, αλλά μόνο μεταξύ ανδρών. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να αντικατοπτρίζουν ότι οι άνδρες τείνουν να αποθηκεύουν λίπος στο στομάχι, σύμφωνα με την Σάρα Τάρτοφ, εκ των συγγραφέων της της μελέτης, που ερευνά μολυσματικές ασθένειες στο Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνια. Αυτός ο τύπος λίπους σχετίζεται περισσότερο με την παραγωγή μιας ορμόνης που θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο σοβαρές ασθένειες, είπε.

CentralITAlliance via Getty Images

Οι επιστήμονες διερευνούν, επίσης, εάν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο με τον κορονοϊό που κάνει τους παχύσαρκους πιο ευαίσθητους στο να αρρωσταίνουν πολύ.

Για παράδειγμα, ο ιός μολύνει τα κύτταρα όταν προσκολλάται στους υποδοχείς της επιφάνειας τους. Αυτοί οι υποδοχείς είναι άφθονοι σε λιποκύτταρα και οι επιστήμονες μελετούν αν αυτό τους καθιστά «μια καλή φωλιά για τον ιό», επισημαίνει ο Δρ. Φρανσουά Πατού από το Πανεπιστήμιο της Λιλ στη Γαλλία, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην μελέτη για τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και των σοβαρών κρουσμάτων κορονοϊού.

Επιπλοκές που συνδέονται με την παχυσαρκία μπορεί να προκύψουν, εξάλλου, και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Για παράδειγμα, οι γιατροί για να βοηθήσουν τους ασθενείς με κορονοϊό να αναπνέουν τους βάζουν πολλές φορές να ξαπλώνουν μπρούμυτα στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να είναι δύσκολο για τους παχύσαρκους, καθιστώντας πιο πιθανό να χρειαστούν την υποστήριξη αναπνευστήρα.

ASSOCIATED PRESS

Ακόμη μια ανησυχία είναι η εξής: Ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό ίσως να μην είναι τόσο αποτελεσματικό για τους παχύσαρκους, όπως φαίνεται να συμβαίνει με τη γρίπη και άλλα εμβόλια.

Γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό ακόμη, αλλά μια πιθανότητα είναι ότι η παχυσαρκία βλάπτει μια πτυχή του ανοσοποιητικού συστήματος που πρέπει να ενεργοποιηθεί για να λειτουργούν τα εμβόλια, σύμφωνα με την Δρ. Νάνσι Μάκλβερ, που ερευνά πώς το βάρος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα στο Πανεπιστήμιο Duke της Βόρειας Καρολίνα.

Πηγή: Associated Press

Δημοφιλή