Πόσο συχνά πρέπει να πλένουμε τις πετσέτες μας; Η απάντηση θα μας εκπλήξει

Και ποιοι κίνδυνοι καραδοκούν από την ασυνέπεια στο πλύσιμο.
katleho Seisa via Getty Images

Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι πετσέτες δεν λερώνονται και τόσο γρήγορα, αφού τις χρησιμοποιούμε αμέσως μετά το μπάνιο ή το ντους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Γιατί; Γιατί το ποσοστό υγρασίας μιας απορροφητικής πετσέτας δημιουργεί ένα εξαιρετικό περιβάλλον, που προσελκύει τα βακτήρια να δημιουργήσουν εκεί τις αποικίες τους.

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στο TikTok από την εμπειρογνώμονα σε θέματα υγιεινής, με το ψευδώνουμο Madame Sweat, συγκέντρωσε ένα σωρό προβολές, καθώς αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι δεν πλένουμε τις πετσέτες μας όσο συχνά θα έπρεπε, εκθέτοντας τον οργανισμό μας σε επιβλαβή βακτήρια.

«Οι πετσέτες του μπάνιου είναι εξαιρετικά απορροφητικές και συγκρατούν την υγρασία. Αυτό τις καθιστά το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής, για βακτήρια όπως η μούχλα, το ωίδιο, ακόμη και Εστερίχια Κόλι», τονίζει η ειδικός, ενώ προσθέτει ότι ένας βιολόγος που εξέτασε μερικές πετσέτες μπάνιου την πρώτη μέρα χρήσης μετά το πλύσιμο, ανίχνευσε περίπου 250 χιλιάδες βακτήρια, ενώ την έβδομη ημέρα, τα βακτήρια είχαν υπερδιπλασιαστεί, αγγίζοντας τα 650 εκατομμύρια.

Ωστόσο, έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι ενήλικες πλένουν τις πετσέτες τους μόλις μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 17% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι πλένουν τις πετσέτες τους μια-δυο φορές το μήνα. Μόνο μια μικρή μειοψηφία που άγγιξε το 7% ανέφεραν ότι πλένουν τις πετσέτες τους κάθε δεύτερη μέρα.

Η Madam Sweat πάντως, συνιστά προκειμένου να διατηρήσουμε τις πετσέτες μας με αυτή την υπέροχη αίσθηση φρεσκάδας και να πάψουμε να ανησυχούμε για τυχόν βακτήρια, να τις πλένουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Το Cleaning Institute από την άλλη πλευρά, συνιστά να πλένουμε τις πετσέτες του μπάνιου μετά από τρεις χρήσεις.

Παρόλο που το βίντεο της ειδικού έγινε viral στο TikTok, καθώς συγκέντρωσε περισσότερες από 2,1 εκατομμύρια προβολές και 73.600 likes, ορισμένοι χρήστες δηλώνουν δύσπιστοι απέναντι στις προειδοποιήσεις της Madame Sweat.

Μια χρήστης που διατηρεί λογαριασμό στο TikTok με το όνομα Fria Bolan, σχολίασε: «Έχω επιβιώσει 36 ολόκληρα χρόνια, πλένοντας τις πετσέτες μου μια φορά την εβδομάδα. Και μάλλον έτσι θα συνεχίσω».

Η Ondo Lady, αμφισβητώντας την αυθεντία της Madame Sweat έγραψε: «Τα βακτήρια είναι παντού. Αν πιστεύαμε όλες αυτές τις ιστορίες τρόμου, θα φοβόμασταν ακόμα και τη σκιά μας»

Με πληροφορίες από newsweek