Μούχλα και υγρασία: Ο αντίκτυπός τους στην υγεία μας είναι μεγαλύτερος απ' ό,τι νομίζαμε

Δύο ανεπιθύμητες «συγκάτοικοι» που πρέπει να ξεφορτωθούμε το συντομότερο δυνατόν.
Guido Mieth via Getty Images

Η μούχλα προκαλείται από την υπερβολική υγρασία και υπάρχουν διάφορες μορφές της που μπορούν να εμφανιστούν στο σπίτι μας. Και επειδή οι επιπτώσεις της στην υγεία μας θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, ακολουθούν οι απαντήσεις σε ορισμένες βασικές ερωτήσεις σχετικά με την επίδραση της μούχλας στον οργανισμό μας.

Μπορεί η μούχλα να επηρεάσει την υγεία μας;

Φυσικά. Όσοι από εμάς έχουμε εντοπίσει υγρασία ή μούχλα στο σπίτι μας είναι πιο πιθανό να υποφέρουμε από αναπνευστικές ασθένειες, λοιμώξεις, αλλεργίες ή άσθμα. Επιπλέον, ελλοχεύει ο κίνδυνος η υγρασία και η μούχλα να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Ποιοι ανάμεσά μας επηρεάζονται περισσότερο;

Ηλικιωμένοι, παιδιά και μωρά, άτομα με αναπνευστικές και δερματικές παθήσεις και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν σαφώς περισσότερο. Η εισπνοή ή το άγγιγμα επιφανειών με μούχλα ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, όπως φτέρνισμα, καταρροή, κόκκινα μάτια ή ακόμα και κάποιο δερματικό εξάνθημα.

Η μούχλα υπό ορισμένες συνθήκες ενδέχεται να προκαλέσει και κρίσεις άσθματος. Υπάρχουν επίσης στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η έκθεση στη μούχλα μπορεί να οδηγήσει σε σπάνιες παθήσεις, όπως πνευμονίτιδα, αλλεργική κυψελίτιδα, χρόνια ρινοκολπίτιδα και αλλεργική μυκητιακή ιγμορίτιδα.

Τι μπορούμε να κάνουμε εφόσον υπάρχει μούχλα στο σπίτι μας;

Εάν έχουμε μούχλα ή υγρασία στο σπίτι μας, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε την αιτία του φαινομένου. Στη συνέχεια, εφόσον γνωρίζουμε τί προκαλεί την υγρασία και τη μούχλα, χρειάζεται να βεβαιωθούμε ότι το σπίτι μας έχει επισκευαστεί ή να λάβουμε μέτρα για να περιορίσουμε την υγρασία που διαχέεται στον αέρα.

Ίσως μάλιστα χρειαστεί να απευθυνθούμε σε έναν επαγγελματία, προκειμένου να αφαιρέσει αυτός τη μούχλα για μας. Ωστόσο, αν πρόκειται για μια μικρή έκταση, το πιθανότερο είναι ότι μπορούμε να την αφαιρέσουμε και μόνοι μας.

Τι λένε οι ειδικοί;

Η Σάρα Γούλναφ, διευθύνουσα σύμβουλος στο Asthma and Lung UK, επισημαίνει πως: «Η έκθεση στην μούχλα και την υγρασία ενδέχεται να είναι πολύ επιβλαβής για τους πνεύμονές μας. Πιο συγκεκριμένα, η μούχλα, απελευθερώνει σωματίδια που αν τα εισπνεύσουμε, υπάρχει η πιθανότητα να μας προκαλέσουν συμπτώματα όπως ο βήχας, το φτέρνισμα ή τα υγρά και κοκκινισμένα μάτια. Ταυτόχρονα η μούχλα και οι μύκητες αποτελούν βασικό έναυσμα για κρίσεις άσθματος, ενώ μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα για όσους πάσχουν και από άλλες πνευμονικές παθήσεις».

Η μούχλα και η υγρασία στα σπίτια επιδεινώνονται τον χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης κυκλοφορούν ακόμα περισσότερο, απειλώντα να προκαλέσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η μούχλα ευδοκιμεί ακόμη περισσότερο σε ανεπαρκώς αεριζόμενο και υγρό περιβάλλον.

Το Asthma and Lung UK συνιστά να είμαστε προσεκτικοί με τη μούχλα και τα ύπουλα σημάδια της υγρασίας. Ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης είναι για αρχή να φροντίζουμε να αερίζουμε τακτικά το σπίτι μας.