Απίστευτα έξυπνες προτάσεις για να απαλλαγούμε από τα μικρόβια των παπουτσιών στη βαλίτσα

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτό το σημαντικό ταξιδιωτικό «αντικείμενο».
Robin Skjoldborg via Getty Images

Υπάρχουν πολλά υπέροχα προϊόντα στην αγορά που μας βοηθούν να έχουμε μια οργανωμένη βαλίτσα όταν ταξιδεύουμε.

Αλλά μια πολύ σημαντική κατηγορία αντικειμένων βοηθά στην οργάνωση και ίσως πιο σημαντικό, την υγιεινή. Αναφερόμαστε στις τσάντες παπουτσιών.

Ενώ μερικοί άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα να βάζουν τα παπούτσια μαζί με τα ρούχα τους και άλλα είδη αποσκευών, οι πιο συνειδητοποιημένοι σε σχέση με τα μικρόβια ανάμεσά μας μπορεί να το σκεφτούν δύο φορές. Τελικά, θέλουμε πραγματικά το βρώμικο κάτω μέρος των σνίκερς ή των παπουτσιών που φοράμε στην δουλειά να έρχεται σε επαφή με τα καθαρά μας ρούχα;

Γιατί είναι σημαντικές οι τσάντες παπουτσιών

«Πιστεύω ότι είναι καλή ιδέα να βάλουμε τα παπούτσια μας σε κάτι σαν μια πλαστική σακούλα από το μπακάλικο ή σε μία από αυτές τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες με φερμουάρ που μπορούμε να αγοράσουμε πριν τα βάλουμε στη βαλίτσα μας», λέει ο Φίλιπ Μ. Τιέρνο, καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας στο Grossman School of Medicine του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Σημείωσε ότι το επίπεδο «μικροβιότητας» σε ένα ζευγάρι παπούτσια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το σχέδιο των παπουτσιών, τα μέρη στα οποία περπατάμε μ′ αυτά και πόσο συχνά πλένονται.

«Αν το κάτω μέρος του παπουτσιού έχει ραβδώσεις ή υπάρχουν ραβδώσεις στο πλάι ή άλλες περιοχές που μπορούν να συλλέξουν ”υλικό”, τότε ας σκεφτούμε τι μαζεύουν», εξηγεί ο Τιέρνο. «Ανάλογα με την πόλη στην οποία ζούμε ... υπάρχουν ούρα, περιττώματα ανθρώπων και ζώων και ένα σωρό άλλα πράγματα που είναι σχετικά μικροβιακά».

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μόνο ζευγάρι παπούτσια μπορεί να περιέχει εκατομμύρια βακτηριακούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του E. coli και άλλων τύπων που προκαλούν ασθένειες. Και εκτός από τις σόλες των υποδημάτων μας, η εσωτερική περιοχή μπορεί επίσης να μεταφέρει μικρόβια.

«Μερικοί ιδρώνουν περισσότερο από άλλους και φέρουν σταφυλόκοκκο χρυσίζοντα, ο οποίος μπορεί να εξαπλωθεί από το εσωτερικό του παπουτσιού, εκτός από ό,τι μπορεί να βρούμε στο κάτω μέρος», σημειώνει ο Τιέρνο. «Ο ιδρώτας μεταδίδει επίσης οσμή, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί γύρω από τη βαλίτσα».

Ποιο είναι το επίπεδο κινδύνου του να μην βάλουμε τα παπούτσια μας σε μια τσάντα

«Οι άνθρωποι κάνουν τα πιο περίεργα πράγματα δημοσίως περπατώντας στο δρόμο. Μπορούμε να ”μαζέψουμε” κάθε λογής πράγματα που μπορεί να είναι μολυσμένα. Αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλός ο κίνδυνος πρόκλησης μόλυνσης», λέει ο Τιέρνο.

Τόνισε ότι για τους περισσότερους ανθρώπους, οι ανοσολογικές μας αποκρίσεις και τα εμπόδια όπως το δέρμα τείνουν να μας προστατεύουν από λοιμώξεις, ακόμη και όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε μικρόβια που μεταδίδονται από τα παπούτσια μας.

...Ακόμα κι αν ο κίνδυνος να αρρωστήσουμε είναι χαμηλός, πιθανότατα δεν μας ενδιαφέρει η ιδέα να ανακατέψουμε τα ρούχα μας με τα, γεμάτα μικρόβια, παπούτσια μας... Μερικές φορές, τα μέλη της οικογένειας ετοιμάζουν μαζί τις ίδιες βαλίτσες όταν ταξιδεύουν ή μοιράζονται τις ίδιες αποσκευές που θα χρησιμοποιούν εναλλάξ για ξεχωριστά ταξίδια.

Και ενώ η βαλίτσα μας μπορεί να έχει μια ξεχωριστή εξωτερική θήκη όπου μπορούμε να βάλουμε παπούτσια, οι πιθανότητες είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και το εσωτερικό της τσάντας. Εκεί μπαίνουν οι τσάντες παπουτσιών.

Από κυβικές συσκευασίες που πλένονται μέχρι πολύχρωμους σάκους με κορδόνια, δεν υπάρχει έλλειψη επιλογών για να πακετάρουμε τα υποδήματά μας:

Τσάντα παπουτσιών compakt

Pack All water resistant shoe bags
DIOMMELL transparent travel shoe bags

Aδιάβροχες τσάντες παπουτσιών

Αδιάβροχη τσάντα παπουτσιών
amazon.co.uk
Αδιάβροχη τσάντα παπουτσιών

DiommelI διαφανής ταξιδιωτική τσάντα παπουτσιών

Diommell διαφανής τσάντα παπουτσιών
amazon.co.uk
Diommell διαφανής τσάντα παπουτσιών

Τσάντα - κύβος

Τσάντα - κύβος
awaytravel.com
Τσάντα - κύβος

Ταξιδιωτικές τσάντες YAMIU

Ταξιδιωτικές τσάντες παπουτσιών YAMIU
amazon.co.uk
Ταξιδιωτικές τσάντες παπουτσιών YAMIU

Τσάντα παπουτσιών Mossio

Τσάντα παπουτσιών Mossio
amazon.co.uk
Τσάντα παπουτσιών Mossio

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

LOADINGERROR LOADING