Τα μέρη με τα περισσότερα μικρόβια στο αεροδρόμιο

Τι πρέπει να προσέξουμε.
Imgorthand via Getty Images

Όσοι έχουμε πάει στο αεροδρόμιο πρόσφατα, έχουμε δει από πρώτο χέρι την αύξηση των επιβατών.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο κίνδυνος έκθεσης στον κορονοϊό είναι σχετικά χαμηλός στα αεροπλάνα, λόγω των συστημάτων φιλτραρίσματος του αέρα, της χρήσης μάσκας, των μέτρων υγιεινής και το γεγονός ότι οι επιβάτες κοιτάζουν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Την ίδια ώρα μας προειδοποιούν ότι το να περνάμε χρόνο στο αεροδρόμιο ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Τα αεροδρόμια είναι ένας χώρος γεμάτο ανθρώπους που μεταφέρουν τα μικρόβια τους», λέει η λοιμωξιολόγος του UCHealth Yampa Valley Medical Center, στο Στιμμπόουτ Σπρίνγκς στο Κολοράντο, Λώρεν Μπράιαν.

Αν και η πανδημία έχει οδηγήσει σε πιο συχνή και εντατική απολύμανση στα αεροδρόμια, εντούτοις ορισμένα μικρόβια δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε, ενώ καλό είναι να θυμόμαστε ότι όλοι οι χώροι δεν είναι το ίδιο.

Με τη βοήθεια ειδικών, καταγράψαμε σημεία και επιφάνειες με τα περισσότερα μικρόβια.

Μπράτσα καρέκλας

Αν θέλουμε να μειώσουμε την έκθεση σε μικρόβια, η παρουσία μας για μεγάλο χρονικό διάστημα στην πύλη αναχώρησης δεν είναι και η καλύτερη ιδέα.

«Τα μπράτσα στις καρέκλες είναι από τις επιφάνειες με τα περισσότερα μικρόβια», λέει η καθηγήτρια και επικεφαλής στο τμήμα Community, Environment & Policy Department του πανεπιστημίου της Αριζόνα, Κέλι Ρέινολντς.

Έρευνα που διενεργήθηκε το 2018, από το InsuranceQuotes.com διαπίστωσε ότι τα μπράτσα στις πύλες αναχώρησης ήταν από τα πιο βρώμικα σημεία στα αεροδρόμια.

Οπότε καλό είναι να τα καθαρίζουμε πριν καθίσουμε με αντισηπτικό.

Επίσης «αποφεύγουμε να καθόμαστε στο πάτωμα» λέει ο λοιμοξιωλόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, Κάντι Μπαντζόκο.

damircudic via Getty Images

Κουπαστές

«Οι κουπαστές σπάνια απολυμαίνονται», επισημαίνει η Λώρεν Μπράιαν. Αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις αγγίζουμε, καθώς το να πέσουμε από τις σκάλες δεν είναι κάτι που επιθυμούμε να μας συμβεί».

Φροντίζουμε να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και να τα απολυμαίνουμε.

Οθόνες αφής

«Πιστεύω ότι οι οθόνες αυτόματου check-in είναι από τις επιφάνεις με τα περισσότερα μικρόβια», λέει ο Κάντι Μπαντζόκο. «Δεν ξέρω πόσο συχνά καθαρίζονται, αλλά πρέπει μετά από την χρήση τους να πλύνουμε τα χέρια μας». Σύμφωνα με τη μελέτη InsuranceQuotes.com, αυτές οι οθόνες κατέλαβαν την πρώτη θέση για τις πιο βρώμικες επιφάνειες αεροδρομίων.

Καλάθια στον έλεγχο ασφαλείας

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018 από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, διαπίστωσε ότι τα καλάθια που βάζουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα και ρούχα στον έλεγχο ασφαλείας «είναι από τα σημεία με τα περισσότερα μικρόβια».

Τέσσερα στα οκτώ δείγματα περιείχαν ρινοϊό ή αδενοϊό, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα.

Ψύκτες νερού

Έρευνα που διενεργήθηκε το 2015 από την υπηρεσία Travel Math, σε πέντε αεροδρόμια των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπίστωσε ότι τα μπουτών στους ψύκτες νερού ήταν αππο τις επιφάνεις με τα περισσότερα μικρόβια, κάτι που επιβεβαίωσε και η έρευνα της InsuranceQuotes.com.

Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και τα στοιχεία από δύο παλαιότερες έρευνες, αυτή του 2012 από τον καθηγητή μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Τσαρλς Γκέρμπα αλλά και του National Sanitation Foundation, που είχε γίνει σε ψύκτες σχολείων.

SDI Productions via Getty Images

Επιφάνειες στις τουαλέτες

«Τα αεροδρόμια και τα αεροπλάνα φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών καθημερινά, αυξάνοντας την πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με κάποιον που έχει νοσήσει και θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταδώσει μια μολυσματική ασθένεια», λέει η Κέλι Ρέινολντς.

«Οι τουαλέτες των αεροδρομίων καθαρίζονται τακτικά, αλλά και χρησιμοποιούνται πολύ. Τα χερούλια, οι βρύσες και οι πόρτες φέρουν μεγάλο αριθμό μικροβίων που προκαλούν ασθένειες».

Δεν παραλείπουμε να πλένουμε τα χέρια μας, ειδικά αν σκοπεύουμε να φάμε μετά την επίσκεψη μας στην τουαλέτα και αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπο μας.

Οπουδήποτε με κόσμο

Αποφεύγουμε τα πολυσύχναστα μέρη στα αεροδρόμια για να προστατεύσουμε την υγεία μας.

«Τα μικρόβια μεταδίδονται μέσω της επαφής με άλλους και των μολυσμένων επιφανειών», λέει η Κέλι Ρέινολντς. «Η καλύτερη άμυνα είναι να αποφύγουμε την στενή επαφή με κόσμο».

«Συχνά όταν ταξιδεύουμε, οι ρουτίνες μας αλλάζουν, κάτι που μπορεί να σημαίνει λιγότερο ύπνο ή αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, κάτι που μπορεί να διαταράξει την άμυνα του ανοσοποιητικού και να μας κάνει πιο ευάλωτους σε μικροβιακές λοιμώξεις», λέει η Κέλι Ρέινολντς.

«Είναι σημαντικό να διατηρούμε τις καλές συνήθειες ύπνου και διατροφής για να μεγιστοποιήσουμε την υγεία και την ευεξία μας».

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ

LOADINGERROR LOADING