Κι όμως, το να χρησιμοποιούμε κινητό στην τουαλέτα μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία μας

Ας είμαστε ειλικρινείς: ποια ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσαμε το τηλέφωνό μας;
.
Arisara_Tongdonnoi via Getty Images
.

Ας είμαστε ειλικιρνείς: Πολλοί από εμάς έχουμε μια σχέση εξάρτησης με τα κινητά μας τηλέφωνα. Μας συνοδεύουν στο κρεβάτι, στην κουζίνα και για το 57% των Βρετανών, ακόμη και στην τουαλέτα.

Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει; Ολη η πληροφόρηση του κόσμου βρίσκεται στα πόδια μας και φυσικά τα social media.

Είναι ένας εύκολος κι ευχάριστος τρόπος να περνάμε την ώρα μας. Ίσως μάλιστα αυτό το άρθρο να το διαβάζουμε στην τουαλέτα αυτή τη στιγμή!

Ωστόσο, αυτή η συνήθεια είναι πραγματικά πολύ επιβλαβής και η Πριμρόουζ Φρίστοουν, ανώτερη λέκτορας Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, προτρέπει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων να σκεφτούν περισσότερο την «υγιεινή των κινητών τηλεφώνων».

Τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να μολυνθούν με παθογόνα βακτήρια.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πλένουν τα χέρια τους πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αφού πάμε τουαλέτα, μετά το φαγητό, αφού επιστρέψουμε από βόλτα έξω. Αυτή είναι καλή πρακτική, αλλά αν δεν απολυμαίνουμε (και) το τηλέφωνό μας τακτικά, θα μπορούσαμε να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι όσοι χρησιμοποιούν πολύ το τηλέφωνό τους, το αγγίζουν κατά μέσο όρο 5.427 φορές την ημέρα.

Η ίδια επίσης ενθαρρύνει τους ανθρώπους να εξετάζουν πόσο συχνά δίνουν τα τηλέφωνά τους στα παιδιά τους και τα τοποθετούν σε ακάθαρτες επιφάνειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, προσθέτοντας ότι αυτά μπορούν να «μεταφέρουν μικρόβια στο τηλέφωνό μας μαζί με υπολείμματα τροφής για να τα φάνε αυτά τα μικρόβια».

Μελέτες δείχνουν ότι τα τηλέφωνά μας μπορεί να «μολυνθούν» με (σ.σ. να μεταφέρουν δηλαδή) βακτήρια που μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή για τον άνθρωπο. Αυτά περιλαμβάνουν:

E-Coli (το οποίο προέρχεται από ανθρώπινα κόπρανα)
Δερματική λοίμωξη σταφυλόκοκκος
Ακτινοβακτήρια - που μπορεί να προκαλέσουν φυματίωση
Κιτροβακτηρίδια - που μπορεί να οδηγήσουν σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Εντεροκόκκος - που μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα
Επιπλέον, τα παθογόνα που βρίσκονται στα τηλέφωνα είναι συχνά ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με συμβατικά φάρμακα

Πώς να διατηρήσουμε ένα «υγιεινό» κινητό τηλέφωνο

Τώρα, δεν χρειάζεται να ομολογήσουμε πόσο συχνά καθαρίζουμε το τηλέφωνό μας, αλλά αν αυτό συμβαίνει λιγότερο από κάθε μέρα δεν αρκεί σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ. Αυτό, σύφωνα με όσα συμπληρώνει η Πριμρόουζ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι εξακολουθούμε να ζούμε με την Covid-19 και ο ιός μπορεί να επιβιώσει σε σκληρές πλαστικές επιφάνειες για αρκετές ημέρες.

Για καλή υγιεινή των κινητών τηλεφώνων, η ίδια συνιστά:

  • Να χρησιμοποιούμε μαντηλάκια ή σπρέι με βάση το οινόπνευμα. Πρέπει να έχουν τουλάχιστον 70% αλκοόλ για την αποτελεσματική απολύμανση των θηκών των τηλεφώνων και των οθονών αφής και αυτό πρέπει να γίνεται καθημερινά.
  • Να μην ψεκάζουμε με απολυμαντικό απευθείας στο τηλέφωνο και να κρατάμε τα υγρά μακριά από σημεία σύνδεσης ή άλλα ανοίγματα τηλεφώνου
  • Να μην χρησιμοποιούμε λευκαντικά ή τραχειά καθαριστικά
  • Να πλένουμε τα χέρια μας αφού καθαρίζουμε το τηλέφωνό μας
  • Αν δεν βρισκόμαστε σπίτι, ας κρατήσουμε το τηλέφωνό μας στην τσέπη ή στην τσάντα μας
  • Ας σκεφτούμε να χρησιμοποιήσουμε λίστες αγορών από χαρτί και λίστες υποχρεώσεων αντί να συμβουλευόμαστε συνεχώς το τηλέφωνό μας
  • Ας πιάνουμε το τηλέφωνό μας με καθαρά χέρια
  • Ας μην αφήνουμε άλλους να χρησιμοποιούν το τηλέφωνό μας αν έχουμε μολυνθεί ή αν δεν το έχουμε απολυμάνει
  • Ας το απολυμάνουμε σωστά, αν το έχει χρησιμοποιήσει ένα μικρό παιδί
  • Ας απομακρύνουμε το τηλέφωνό μας όταν δεν το χρησιμοποιούμ

Ίσως όλα αυτά να μας βοηθήσουν να περιορίσουμε την εξάρτησή μας από τα τηλέφωνά μας, κάτι που δεν μπορεί παρά να είναι καλό αφού το 55% από εμάς δεν μπορούμε να περάσουμε το δείπνο χωρίς να σκρολάρουμε στην οθόνη του.