Πόσο σοβαρό είναι το τσίμπημα από κάποιο έντομο και πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας

Οκτώ σημάδια από τσιμπήματα εντόμων που δείχνουν ότι χρειαζόμαστε ιατρική φροντίδα.
Πόσο σοβαρό είναι το τσίμπημα από κάποιο έντομο και πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας
auimeesri via Getty Images
Πόσο σοβαρό είναι το τσίμπημα από κάποιο έντομο και πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας

Είναι δύσκολο να απολαύσουμε την καλοκαιρινή ξεγνοιασιά μας όταν σκεφτόμαστε συνεχώς τα έντομα γύρω μας. Είτε στην παραλία είτε στην αυλή μας, τα έντομα τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν την τιμητική τους.

Εκτός από την έντονη φαγούρα και την κοκκινίλα, τα τσιμπήματα των κουνουπιών, των τσιμπουριών ή και της αράχνης μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία μας. Ελλοχεύουν τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης, μόλυνσης ή ακόμη και μετάδοσης σοβαρών ασθενειών. Γι′ αυτό καλό θα είναι να λάβουμε τα μέτρα μας και να δίνουμε σημασία στα συμπτώματα.

Πώς θα ξέρουμε πόσο σοβαρό είναι το τσίμπημα μας; Ακολουθούν μερικά σημάδια που μας λένε πότε το τσίμπημα μας χρειάζεται ιατρική επίβλεψη.

Δυσκολία στην αναπνοή μετά από τσίμπημα

Θα πρέπει να πάμε αμέσως στα επείγοντα του κοντινότερου νοσοκομείου αν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε αφού μας τσιμπήσει κάποιο έντομο. Αυτό συμβαίνει γιατί είχαμε σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα του εντόμου. Πιο πιθανό είναι να μας τσίμπησε μέλισσα. Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να σημαίνει ότι περάσαμε ένα αλλεργικό σοκ. Γι′ αυτό αν γνωρίζουμε από πριν ότι έχουμε αλλεργία, για παράδειγμα στο τσίμπημα μέλισσας, καλό θα είναι να έχουμε πάντα μαζί μας ένεση αδρεναλίνης.

Ναυτία και κράμπες μετά από τσίμπημα

Η ναυτία και οι κράμπες μπορεί να σημαίνουν πολλά ανησυχητικά πράγματα μετά από κάποιο τσίμπημα εντόμου.

Ο εμετός και πόνοι σε διάφορα μέρη του σώματος μας μπορεί να είναι συμπτώματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Δεν εμφανίζονται σε όλους όσους έχουν προσβληθεί συμπτώματα αλλά αν έχουμε υψηλό πυρετό, σοβαρούς πονοκεφάλους και μυϊκή αδυναμία μετά από κάποιο τσίμπημα θα πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Οι σοβαρές κράμπες στην κοιλιά μπορεί να αποτελούν σημάδι από τσίμπημα αράχνης, συγκεκριμένα της λαθροδήκτη (black-widow). Στην περίπτωση αυτή πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας για πιθανή θεραπεία. Να σημειώσουμε ότι το τσίμπημα από αράχνη λαθροδήκτη είναι επικίνδυνο για τα παιδιά και χρειάζεται άμεση ιατρική βοήθεια.

Ακόμα, η ναυτία, ο εμετός και ο στομαχόπονος μπορεί να δηλώνουν συμπτώματα αλλεργικού σοκ. Η περίπτωση αυτή χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

Πρήξιμο μετά από τσίμπημα

Το πρήξιμο στα χείλη, στον λαιμό και στα μάτια αποτελεί ένα ακόμα σημάδι αλλεργικής αντίδρασης σε τσίμπημα μέλισσας. Ωστόσο, πρήξιμο εμφανίζεται και κατά το αλλεργικό σοκ. Για αυτό χρειάζεται να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Ειδικά αν το πρήξιμο είναι στα μάτια χρειάζεται να πάμε να δούμε τον γιατρό μας, γιατί μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρόβλημα στην όραση μας ή μυοψία - αλλιώς γνωστή και ως «μυγάκια».

Ζαλάδες, σύγχυση ή τάσεις λιποθυμίας συμπτώματα αλλεργικού σοκ

Αν αυτά τα συμπτώματα είναι σοβαρά τότε θα πρέπει να επισκεφτούμε τα επείγοντα του κοντινού νοσοκομείου. Αυτού του είδους τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν είτε αλλεργικό σοκ, είτε τοξική αντίδραση από κάποιο τσίμπημα.

Εξάνθημα σε σχήμα «στόχου» μετά από τσίμπημα

Αν εμφανίσουμε στο σημείο που μας τσίμπησαν ένα κόκκινο σε σχήμα «στόχου» εξάνθημα, μπορεί να έχουμε προσβληθεί με την Νόσο Lyme ή αλλιώς Βορρελίωση. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάμε στον γιατρό μας για να μας γράψει τα κατάλληλα αντιβιοτικά για να θεραπεύσουμε και να αντιμετωπίσουμε την αρρώστια. Ακόμα και αν φύγει το εξάνθημα ή κάποιο άλλο σημάδι θα πρέπει να δούμε και πάλι τον γιατρό μας για να είμαστε σίγουροι.

Ταχυκαρδία μετά από τσίμπημα

Η ταχυκαρδία είναι ένα ακόμα σύμπτωμα αλλεργικού σοκ που χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

Καντήλες μέρος της αλλεργικής αντίδρασης

Αν συνεχίζουμε να έχουμε καντήλες μετά το τσίμπημα θα πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο. Οι καντήλες μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Το ίδιο ισχύει και για τις κοκκινίλες.

Πυρετός και πονοκέφαλος μετά από τσίμπημα

Όπως αναφέραμε, η ναυτία, ο πονοκέφαλος και ο πυρετός αποτελούν σημάδια του ιού του Δυτικού Νείλου.

Αν ο πυρετός και ο πονοκέφαλος επιμένει μετά από τσίμπημα κουνουπιού, πρέπει να πάμε στον γιατρό μας αμέσως, ειδικά αν είμαστε άνω των 50 ετών ή ανοσοκατεσταλμένος ασθενής και διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο να αρρωστήσουμε σοβαρά.

Ακόμα, και η νόσος Lyme παρουσιάζει συμπτώματα πυρετού, πονοκεφάλου, κρυάδων και άλλων συμπτωμάτων γρίπης. Αν δεν αντιμετωπιστεί και θεραπευτεί η νόσος, υπάρχει κίνδυνος για απώλεια μνήμης ή προβλήματα στην καρδιά.

Όπως και να έχει είναι σημαντικό αν δεν είμαστε σίγουροι και νιώθουμε κάποια αδιαθεσία μετά από κάποιο τσίμπημα εντόμου να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να μην παραμελήσουμε τα σημάδια. Μόνο έτσι θα έχουμε ένα χαλαρό καλοκαίρι.

Πηγή: Insider