Πρόεδρος φαρμακοβιομηχάνων για ελλείψεις: Φαρμακαποθήκες επανεξάγουν φάρμακα

Έρχονται για να καλύψουν στην εσωτερική αγορά και φεύγουν ξανά επειδή οι τιμές στην Ελλάδα θεωρούνται πολύ χαμηλές."Υπάρχει το νόμιμο παράλληλο εμπόριο, με περισσότερο κέρδος στο εξωτερικό".
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Milos Bicanski via Getty Images

Στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων που καταγράφεται στην ελληνική αγορά αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της ΕLPEN, Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και επέρριψε μέρος της ευθύνης στις τακτικές των φαρμακαποθηκών.

«Ένα κομμάτι των ελλείψεων οφείλεται στο γεγονός ότι φάρμακα τα οποία έρχονται από το εξωτερικό από τις πολυεθνικές εταιρείες για να καλύψουν την ελληνική αγορά επανεξάγονται από τις φαρμακαποθήκες. Όχι από τις βιομηχανίες αλλά από τις φαρμακαποθήκες, διότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερες και άρα υπάρχει το νόμιμο παράλληλο εμπόριο, με περισσότερο κέρδος στο εξωτερικό», είπε ο κ. Τρύφων σύμφωνα με το ERTnews παρουσιάζοντας και μία άλλη αιτία του προβλήματος.

«Η αλήθεια είναι ότι εδώ και 1,5 – 2 μήνες η κυβέρνηση με τον ΕΟΦ πήραν ένα μέτρο το οποίο έχει βοηθήσει να εξομαλυνθεί λίγο η κατάσταση, δηλαδή απαγόρευσαν τις παράλληλες εξαγωγές αυτού του είδους και εκεί η αγορά για λίγο ομαλοποιείται», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

«Τα γενόσημα δεν απαντούν πλήρως στο πρόβλημα»

Αναφερόμενος στα γενόσημα φάρμακα και το βαθμό που μπορούν αυτά να καλύψουν το πρόβλημα στην αγορά, ο κ. Τρύφων τόνισε ότι αυτά δεν καλύπτουν τελείως το πρόβλημα. «Όπου υπάρχει έλλειψη πρώτης ύλης, δεν μπορεί κανένα φάρμακο να καλύψει τη ζήτηση. Και μιλάμε για παρακεταμόλη, για αμοξυκιλλίνη, όπου υπάρχουν κάποιες ελλείψεις παγκοσμίως σε πρώτες ύλες. Δεύτερον, υπάρχουν κάποια μοναδικά φάρμακα, όπως παραδείγματος χάριν κάποια νεότερα αντιδιαβητικά που και εκεί δεν υπάρχουν γενόσημα. Και εκεί υπάρχουν ελλείψεις. Όμως τις πιο πολλές μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στα φαρμακεία με τα γενόσημα παραδείγματος χάριν τα αντιιικά, τα οποία υπάρχουν ή κάποια γενόσημα αντικαρκινικά και τα φάρμακα χρόνιων παθήσεων, όλα αυτά τα καλύπτουν τα γενόσημα και έχουν κάλυψη. Σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει ένα γενόσημο. Φυσικά πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και περισσότερα κίνητρα και στο φαρμακοποιό και στο γιατρό για να χορηγούνται», πρόσθεσε.

Δημοφιλή