Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν θέλουμε να μας πάρει ο ύπνος

Φαίνεται πως καταρρίπτεται ο πλέον παραδοσιακός μύθος. ΤΙ θα πρέπει να κάνουμε αντ' αυτού.
You can't trust everything your parents tell you.
Liudmila Evsegneeva via Getty Images
You can't trust everything your parents tell you.

Αν δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε τη νύχτα, είναι πιθανό να έχουμε δοκιμάσει πολλά και διαφορετικά κόλπα.

Ωστόσο, ένας ειδικός στον ύπνο ανέφερε τον μεγαλύτερο μύθο σχετικά με το κόλπο για να μας πάρει γρήγορα ο ύπνος - κι όπως αποδεικνύεται πρέπει να διαγράψουμε μια μέθοδο που παραδοσιακά πιστεύαμε ότι θα μας βοηθούσε να βυθιστούμε στις αγκάλες του Μορφέα.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε ο ειδικός σε ζητήματα ύπνου και συγγραφέας του βιβλίου Why we sleep, καθηγητής Μάθιου Γουόκερ στο podcast «Science and Nutrition» της Zoe Study μίλησε σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας.

Στη συνέντευξη, ο καθηγητής Γουόκερ ρωτήθηκε «ποιος είναι ο μεγαλύτερος μύθος για τον ύπνο που οι άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν;» και η απάντηση που πήρε μπορεί να αλλάξει εντελώς όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τον ύπνο.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί μύθοι, αλλά νομίζω ότι ένας από τους διασκεδαστικούς μύθους που έχει καταρριφθεί, είναι ότι το να μετράμε πρόβατα θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε», λέει ο καθηγητής Γουόκερ.

Ναι, όλα αυτά είναι ένα ψέμα.

Ο καθηγητής Γουόκερ αναφέρθηκε σε μια μελέτη που έχει γίνει από έναν συνάδελφό του, καθηγητή νευροεπιστήμη στο UC Berkeley .

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καταμέτρηση των προβάτων όχι μόνο δεν θα μας κάνει να αποκοιμηθούμε πιο γρήγορα, αλλά στην πραγματικότητα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκοιμηθούμε.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν μια εναλλακτική στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει.

«Αυτή η στρατηγική», εξηγεί ο καθηγητής Γουόκερ, «είναι σαν να κάνουμε έναν «νοητικό περίπατο».

Ας σκεφτούμε μια βόλτα που γνωρίζουμε πολύ καλά, ίσως είναι μια βόλτα στο δάσος ή μια πεζοπορία ή μια βόλτα στην παραλία και μετά ας προσπαθήσουμε να το οραματιστούμε.

«Ας εστιάσουμε εκεί που σκεφτόμαστε ”εγώ φεύγω από το σπίτι, κατεβαίνω τα σκαλιά, βγαίνω έξω” – και αν το κάνουμε λεπτομερώς, το επόμενο πράγμα που θα θυμόμαστε είναι να χτυπάει το ξυπνητήρι μας το επόμενο πρωί γιατί μας πήρε ο ύπνος».