ΔΙΕΘΝΕΣ
12/04/2019 13:39 EEST

Ψηφίστε το όνομα ενός μικρού πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

Προσπαθούν να του βρουν όνομα από το 2011.

2007or10.name
O 2007 OR1.

Στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, μετά τον Ποσειδώνα, υπάρχει ένας μικρός πλανήτης που γυρίζει γύρω από τον Ηλιο, περικυκλωμένος από παγωμένα συντρίμμια. 

Ανακαλύφθηκε το 2007, έχει κοκκινωπό χρώμα, διάμετρο 1.247 χιλιομέτρων - περίπου το μισό μέγεθος του Πλούτωνα - και πιθανότατα μεθάνιο στην επιφάνειά του.

Αυτό που δεν έχει, είναι όνομα. Και οι επιστήμονες που τον ανακάλυψαν, θέλουν να το βαφτίσει ο κόσμος. Προσφέρουν, λοιπόν, τρείς επιλογές και καλούν όλους μας να ψηφίσουμε το όνομα που θα τεθεί προς έγκριση από την Διεθνή Αστρονομική Ενωση. 

Η Χιονάτη ήταν κόκκινη

Το προσωρινό του όνομα είναι 2007 OR10 και σύμφωνα με τους αστρονόμους που τον ανακάλυψαν, πρόκειται για τον μεγαλύτερο ανώνυμο Κόσμο του ηλιακού μας συστήματος. Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα έχει μελετήσει 525.000 μικρούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος και εκτιμά ότι ο 2007 OR10 είναι ένας πλανήτης-νάνος.

Η πρώτη προσπάθεια για να βαφτιστεί ο πλανήτης έγινε το 2011. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η επιφάνειά του θα ήταν κάτασπρη και γι′ αυτό διάλεξαν το παρατσούκλι «Χιονάτη». Οταν όμως τον είδαν με το τηλεσκόπιο για να τον μετρήσουν, διαπίστωσαν ότι η Χιονάτη ήταν κόκκινη. Για την ακρίβεια, ο πλανήτης είναι ένα από τα πιό κόκκινα αντικείμενα που υπάρχουν στην Ζώνη του Κάιπερ

 

 Για να διαλέξουν τα τρία υποψήφια ονόματα, οι αστρονόμοι έπρεπε να ακολουθήσουν τον κανόνα της Αστρονομικής Ενωσης, που προβλέπει ότι οι μικροί πλανήτες της Ζώνης του Κάιπερ που έχουν παρόμοιες τροχιές, πρέπει να παίρνουν ονόματα μυθολογικών προσώπων τα οποία έχουν σχέση με την Δημιουργία.

Η πρώτη επιλογή είναι το Gonggong, το όνομα ενός κοκκινομάλη Κινέζου θεού του νερού που έχει ουρά φιδιού. Η δεύτερη είναι το Holle, το όνομα μιας Ευρωπαίας θεάς του χειμώνα και το τρίτο είναι το Vili, το όνομα μίας Σκανδιναβικής θεότητας που, σύμφωνα με τον μύθο, σκότωσε έναν γίγαντα για να δημιουργήσει το Σύμπαν. 

Η ψηφοφορία άρχισε την Τρίτη και τελειώνει στις 10 Μαΐου. Λάβετε μέρος εδώ.

Πηγή: The New York Times