Ρώμη: Κόντρα δημάρχου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τα κέρματα στη Φοντάνα ντι Τρέβι

Ποιο είναι το ποσό από τα κέρματα που πετιούνται κάθε χρόνο
Vladimir Vladimirov via Getty Images

Αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα μεταξύ της δημάρχου της Ρώμης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σχετικά με τα κέρματα που συλλέγονται από το διάσημο συντριβάνι της Φοντάνα ντι Τρέβι- ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της ιταλικής πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η αξία των κερμάτων που συλλέγονται κάθε χρόνο ανέρχεται στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ, και παραδοσιακά καταλήγουν σε καθολική φιλανθρωπική οργάνωση για τους άπορους. Ωστόσο, τώρα η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι θέλει να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη των υποδομών της πόλης, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα- με τη φιλανθρωπική οργάνωση Caritas να απαντά πως η απώλεια αυτών των χρημάτων θα πλήξει τους φτωχούς.

ASSOCIATED PRESS

«Δεν προβλέπαμε αυτή την εξέλιξη» δήλωσε ο Μπενόνι Αμπαρούς, διευθυντής της Caritas, στην εφημερίδα της συνδιάσκεψης των Ιταλών επισκόπων, Avvenire. «Ελπίζω να μην είναι τελική».

Η εφημερίδα φιλοξενούσε ένα ιδιαίτερα επικριτικό δημοσίευμα στο φύλλο που κυκλοφόρησε το Σάββατο, με τίτλο «Χρήματα που παίρνονται από τους πιο φτωχούς».

ASSOCIATED PRESS

Το δημοτικό συμβούλιο έχει εγκρίνει την αλλαγή αυτή, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή τον Απρίλιο. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa.

Η Ράτζι εξελέγη το 2016, με το M5S (το Κίνημα Πέντε Αστέρων) που πέρυσι σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού. Ωστόσο, η δημοτικότητά της πέφτει, καθώς δεν φαίνεται να καταφέρνει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πόλης: Τον Οκτώβριο χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο διαμαρτυρόμενοι για προβλήματα όπως η συλλογή των απορριμμάτων και οι τρύπες στους δρόμους.

ASSOCIATED PRESS

Το 300 ετών συντριβάνι επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Η παράδοση της ρίψης κερμάτων έγινε ευρύτερα γνωστή από το 1954 και μετά, χάρη στη ρομαντική κομεντί «Three Coins in the Fountain» του Φρανκ Σινάτρα.

Δημοφιλή