Ρομποτικό χέρι έλυσε τον κύβο του Ρούμπικ

Μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την πρόοδο, αλλά και τα όρια της ρομποτικής τεχνολογίας.
ASSOCIATED PRESS

Την πρόοδο που έχει σημειώσει η ρομποτική τεχνολογία, αλλά και τα όριά της, έδειξε ρομπότ που έλυσε τον Κύβο του Ρούμπικ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το σύστημα της OpenAI χρησιμοποίησε μια προσομοίωση υπολογιστή για να «διδάξει» στο ρομποτικό χέρι πώς να επιλύει τον κύβο, «τρέχοντας» ρουτίνες που ένας άνθρωπος θα χρειαζόταν 10.000 χρόνια για να ολοκληρώσει. Όταν η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε, το ρομπότ ήταν σε θέση να επιλύσει έναν κύβο ο οποίος είχε τροποποιηθεί ελαφρώς, προκειμένου η μηχανή να μπορεί να αντιλαμβάνεται πώς τον κρατούσε.

Ο χρόνος που χρειάζεται το ρομπότ για την επίλυση του κύβου ποικίλλει, αλλά γενικότερα κινείται γύρω στα τέσσερα λεπτά.

Η χρήση machine learning και ρομποτικής για την επίλυση ενός Κύβου του Ρούμπικ είναι κάτι που έχει επιτευχθεί και στο παρελθόν: Τον Μάρτιο του 2018 μία μηχανή που είχαν αναπτύξει ερευνητές του ΜΙΤ κατάφερε να επιλύσει έναν κύβο μέσα σε μόλις 0,38 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, στην περίπτωση της OpenAI πρόκειται για ένα ρομπότ γενικής χρήσης- ειδικότερα ένα ρομποτικό χέρι, και όχι για μια μηχανή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτή τη δουλειά και καμία άλλη.

Δημοφιλή