Ρωσία: Καταδίκη του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξένι Ναβάλνι για απάτη

Εκτίει ήδη ποινή δυόμισι ετών που αφορούν κατασκευασμένες κατηγορίες ενώ είχε πέσει και θύμα δηλητηρίασης
via Associated Press

Ενοχο για ευρείας κλίμακας απάτη και για προσβολή δικαστηρίου έκρινε ρωσικό δικαστήριο τον φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι

Η δικαστής, Μαργκαρίτα Κοτόβα, είπε ότι ο Ναβάλνι απέσπασε περιουσιακά στοιχεία αγνώστων μέσω ”εξαπάτησης και κατάχρησης εμπιστοσύνης”.

Ο Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και κρατείται στη φυλακή Ποκρόφ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, για παραβιάσεις των περιοριστικών όρων που σχετίζονται με τις κατηγορίες, οι οποίες όπως υποστηρίζει είναι κατασκευασμένες για να εμποδίσουν την κριτική του στο Κρεμλίνο.

Στην τελευταία αυτή υπόθεση εις βάρος του, την οποία επίσης κατήγγειλε ως πολιτικά υποκινούμενη, ο Ναβάλνι είναι αντιμέτωπος με επιπλέον 13 χρόνια φυλάκισης, όπως έχουν εισηγηθεί στο δικαστήριο ρώσοι εισαγγελείς ζητώντας την μεταφορά του σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Οι κατηγορίες αφορούν υπεξαίρεση κεφαλαίων για το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς, το οποίο έχει απαγορευτεί στη Ρωσία, και για προσβολή ενός δικαστή σε προηγούμενη δίκη.

Φανερά αδυνατισμένος ο Ναβάλνι στεκόταν δίπλα στους δικηγόρους του σε ένα δωμάτιο με την παρουσία αξιωματικών της υπηρεσίας ασφαλείας των φυλακών καθώς ο δικαστής διάβαζε τις κατηγορίες εναντίον του.

Ο 45χρονος έδειχνε ατάραχος με χαμηλωμένο το βλέμμα και φυλλομετρούσε δικαστικά έγγραφα.

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε τον περασμένο χρόνο όταν επέστρεψε στη Ρωσία αφού νοσηλεύτηκε στη Γερμανία έπειτα από τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής κατασκευής στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιβηρία, το 2020. Ο ίδιος κατηγορεί τον Πούτιν για την επίθεση.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και αρνήθηκε ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε τυχόν δηλητηρίασή του.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα