Ρωσία: Εντολή Πριγκόζιν στους μισθοφόρους της Wagner να επιστρέψουν στις βάσεις τους

Προκειμένου να αποτραπεί «αιματοχυσία».
via Associated Press

Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρίας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στις δυνάμεις του, οι οποίες είχαν ήδη προωθηθεί σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τη ρωσική πρωτεύουσα, να υποχωρήσουν και να επιστρέψουν στις βάσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί «αιματοχυσία».

Σε ηχητικό μήνυμα, ο Πριγκόζιν είπε ότι οι μαχητές θα επιστρέψουν στη βάση τους λόγω του κινδύνου να χυθεί αίμα.

Ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι επιστρέφει πίσω στο πεδίο των μαχών.

«Τώρα ήρθε εκείνη η στιγμή, που μπορεί να χυθεί αίμα. Γι’ αυτό τον λόγο, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για αυτό, ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από την μία πλευρά, αναστρέφουμε τις φάλαγγές μας και φεύγουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση στα στρατόπεδα του πεδίου σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Το γραφείο του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε μεσολαβήσει για τη σύναψη συμφωνίας με τον αρχηγό των Ρώσων μισθοφόρων, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος συμφώνησε να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Η ανακοίνωση μεταδόθηκε στο επίσημο κανάλι Telegram της λευκορωσικής προεδρίας, ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν συμφώνησε να σταματήσει την περαιτέρω μετακίνηση μαχητών της Wagner σε όλη τη Ρωσία.

«Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει τις κινήσεις των ενόπλων ανδρών της εταιρίας Βάγκνερ και μέτρα για αποκλιμάκωση των εντάσεων», μετέδωσε το κανάλι Telegram της λευκορωσικής προεδρίας, Poul Pervogo.

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, η διαμεσολάβηση έγινε σε συνεννόηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και διήρκεσε όλη την ημέρα. Ο πρόεδρος Λουκασένκο ενεργώντας με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πούτιν, μίλησε στον αρχηγό της Wagner, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

«Αυτό που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι είναι απολύτως (...) αποδεκτό για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές του Wagner», πρόσθεσε το Telegram.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος επικοινώνησε στη συνέχεια με τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πριγκόζιν υποστήριζε ότι οι άνδρες του είχαν ξεκινήσει «πορεία για τη δικαιοσύνη» με σκοπό να απομακρύνουν «διεφθαρμένους» και «ανίκανους» ρώσους διοικητές, τους οποίους κατηγορεί για τις αποτυχίες στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, λίγες ώρες αργότερα, ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, τόνισε πως απειλείται η ύπαρξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές και την ασφάλεια του λαού μας, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας, για το δικαίωμα να παραμείνουμε Ρωσία, ένα κράτος με χιλιετή ιστορία», ανέφερε. Χαρακτηρίζοντας «προδοσία» τις ενέργειες της Wagner, διεμήνυσε πως όποιοι πήραν τα όπλα εναντίον του ρωσικού στρατού θα τιμωρηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΕΠ, AFP, Reuters

Δημοφιλή