Ρωσία: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός του πληθυσμού στη Μόσχα

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγγραφεί για να κάνουν την πρώτη από τις δύο ενέσεις του Sputnik-V το σαββατοκύριακο.
Sergei Karpukhin via Getty Images

Η Ρωσία ξεκίνησε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Covid-19, με τις κλινικές στη Μόσχα να εμβολιάζουν εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό.

Το εμβόλιο που χρησιμοποιείται είναι το ρωσικό Sputnik V, το οποίο καταχωρήθηκε τον Αύγουστο.

Οι προγραμματιστές του λένε ότι είναι 95% αποτελεσματικό και δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες, αλλά εξακολουθεί να υποβάλλεται σε μαζικές δοκιμές.

Sergei Karpukhin via Getty Images
KIRILL KUDRYAVTSEV via Getty Images

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγγραφεί για να κάνουν την πρώτη από τις δύο ενέσεις το σαββατοκύριακο, αλλά δεν είναι σαφές πόσα τέτοια εμβόλια μπορεί να παρασκευάσει η Ρωσία.

Οι παραγωγοί του αναμένεται να φτιάξουν μόνο δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως το τέλος του έτους.

Sergei Karpukhin via Getty Images
KIRILL KUDRYAVTSEV via Getty Images

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιανίν, ο οποίος ανακοίνωσε το πρόγραμμα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι προσφέρεται σε άτομα που εργάζονται σε σχολεία και στο τομέα της υγείας, καθώς και σε κοινωνικούς λειτουργούς. Είπε, επίσης, ότι ο κατάλογος αυτός θα αυξηθεί όσο περισσότερο διαθέσιμο θα γίνεται το εμβόλιο.

Μια διαδικτυακή υπηρεσία εγγραφής επιτρέπει στους κατοίκους της πόλης, ηλικίας 18-60 ετών, που ανήκουν στα παραπάνω επαγγέλματα να κλείσουν δωρεάν ραντεβού σε μια από τις 70 διαθέσιμες τοποθεσίες. Τα ραντεβού πραγματοποιούνται από τις 08:00 έως τις 20:00 τοπική ώρα.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία μετράει 2.431.731 κρούσματα και 42.684 θανάτους από κορονοϊό.

Sergei Karpukhin via Getty Images

Χθες, η χώρα κατέγραψε αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού, με 28.782 νέες μολύνσεις το προηγούμενο 24ωρο, έναντι 27.403 που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Εξάλλου το τελευταίο 24ωρο οι αρχές καταμέτρησαν 508 νέους θανάτους.

Στη Μόσχα, της οποίας ο πληθυσμός ανέρχεται σε σχεδόν 13 εκατ. κατοίκους, καταγράφηκαν 7.993 νέα κρούσματα covid-19. Η πρωτεύουσα είναι το κέντρο της πανδημίας στη Ρωσία, καταγράφοντας χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες θανάτους καθημερινά.

Ωστόσο, η ρωσική κυβέρνηση απέκλεισε το lockdown, καθιστώντας την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο επείγουσα.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή