RUSI: Ρωσικά όπλα με δυτικά εξαρτήματα στην Ουκρανία

Πάνω από 450 εξαρτήματα δυτικής προέλευσης έχουν βρεθεί σε ρωσικά όπλα στην Ουκρανία.
.
.
VALENTYN OGIRENKO via REUTERS

Πάνω από 450 είναι τα εξαρτήματα δυτικής προέλευσης που έχουν βρεθεί σε ρωσικά όπλα στην Ουκρανία, κάτι που υποδεικνύει πως η Μόσχα απέκτησε κρίσιμης σημασίας τεχνολογία από εταιρείες στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία τα χρόνια πριν την εισβολή, σύμφωνα με νέα αναφορά από το βρετανικό think tank RUSI (Royal United Services Institute).

Από την έναρξη του πολέμου, πριν από πέντε μήνες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν ή ανέσυραν από το πεδίο της μάχης ρωσικά όπλα που ήταν άθικτα ή είχαν υποστεί ζημιές. Όταν αποσυναρμολογήθηκαν, 27 από αυτά τα όπλα και οπλικά συστήματα, από πυραύλους cruise μέχρι συστήματα αεράμυνας, διαπιστώθηκε ότι βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε δυτικά εξαρτήματα, σύμφωνα με έρευνα την οποία το RUSI μοιράστηκε με το Reuters.

Πρόκειται για την πιο λεπτομερή αξιολόγηση που δημοσιεύεται ως τώρα ως προς τον ρόλο των δυτικών εξαρτημάτων στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Περίπου τα δύο τρίτα των εξαρτημάτων κατασκευάζονταν από εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, διαπίστωσε το RUSI, με βάση τα όπλα που ανασύρθηκαν στην Ουκρανία. Προϊόντα που κατασκευάζονται από τις Analog Devices και Texas Instruments αντιπροσώπευαν περίπου το 1/4 όλων των δυτικής προέλευσης εξαρτημάτων στα όπλα.

Άλλα εξαρτήματα προέρχονταν από εταιρείες σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Ολλανδία.

«Ρωσικά όπλα που βασίζονται σε δυτικά ηλεκτρονικά είχαν ως αποτέλεσμα θανάτους χιλιάδων Ουκρανών» είπε στο Reuters ο Τζακ Γουάτλινγκ, ειδικός σε θέματα χερσαίου πολέμου στο RUSI.

Ενώ πολλά από τα ξένα εξαρτήματα συναντώνται σε καθημερινής οικιακής χρήσης αντικείμενα, όπως φούρνοι μικροκυμάτων, που δεν υπόκεινται σε μέτρα περιορισμού εξαγωγών, το RUSI ανέφερε πως μια ενίσχυση των περιορισμών εξαγωγών και της επιβολής τους θα έκανε δυσκολότερο για τη Ρωσία να αναπληρώνει το οπλοστάσιό της- όπως πυραύλους cruise.

.
.
VALENTYN OGIRENKO via REUTERS

Σε μια περίπτωση ένα ρωσικός πύραυλος 9Μ727, ένα από τα πιο προηγμένα όπλα της χώρας, περιείχε 31 ξένα αντικείμενα. Τα κομμάτια αυτά είχαν κατασκευαστεί από εταιρείες μεταξύ των οποίων ήταν η Texas Instruments Inc και η Advanced Micro Devices Inc, καθώς και η Cypress Semiconductor, που πλέον ανήκει στη γερμανική Infineon, όπως διαπίστωσε το RUSI.

Σε μια άλλη περίπτωση ένας πύραυλος cruise τύπου Kh-101 επίσης είχε 31 εξαρτήματα με τμήματα από δυτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Intel Corporation και η Xilinx (ανήκει στην AMD).

Ερωτηθείσες σχετικά με το πώς τα τσιπ τους κατέληξαν σε ρωσικά όπλα, οι εταιρείες είπαν ότι συμμορφώνονταν στους εμπορικούς περιορισμούς και είχαν σταματήσει να πουλάνε εξαρτήματα στη Ρωσία.

Πολλά από τα ξένα εξαρτήματα κοστίζουν μόνο λίγα δολάρια και ρωσικές εταιρείες μπορούσαν να τα αγοράζουν πριν τον πόλεμο online, μέσω εγχώριων ή διεθνών διανομέων, επειδή μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σε μη στρατιωτικές εφαρμογές. Ωστόσο πάνω από 80 δυτικής προέλευσης μικροτσίπ υπάγονταν σε μέτρα περιορισμού εξαγωγών από το 2014 τουλάχιστον, κάτι που σημαίνει ότι για να μεταφερθούν στη Ρωσία θα χρειάζονταν ειδικές άδειες, σύμφωνα με το RUSI.

Δημοφιλή