Σαλάμι, σαμπάνιες, φουλάρια...Τα δώρα που η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε καθυστερημένα

Τώρα, που λόγω Qatargate, βουλευτές και αξιωματούχοι "περνούν από κόσκινο" η Μέτσολα έσπευσε να δηλώσει, έστω και εάν δεν προβλέπεται για το αξίωμα της, ό,τι δώρο τις έχουν κάνει.
NurPhoto via Getty Images

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα δημοσίευσε τις τελευταίες ημέρες, με καθυστέρηση σε σχέση με την προβλεπόμενη διαδικασία, την λίστα των δώρων που έχει λάβει το περασμένο έτος, την στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία του μετά την έκρηξη που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

Ενα σαλάμι, μία σαμπάνια, ένα φουλάρι, ένα μπλε αγαλματίδιο που αναπαριστά ένα πρόβατο, ένα βιβλίο με τίτλο «La Martinique d’antan»...περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των ετερόκλητων δώρων.

Τα δώρα αυτά προσφέρθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και καταγράφηκαν σε δημόσιο φάκελο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 12 Ιανουαρίου 2023. Ομως, ο εσωτερικός κανονισμός προβλέπει ότι οι ευρωβουλευτές οφείλουν να δηλώνουν τα δώρα το αργότερον στο τέλος του μήνα που ακολουθεί τον μήνα κατά τον οποίο παρελήφθη το δώρο.

Εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι η κίνησή της έχει ως στόχο να ενισχύσει την διαφάνεια και να αποτελέσει παράδειγμα, καθώς και ότι αποτελεί ρήξη με την πρακτική των προκατόχων της.

Και για ποιον λόγο η Ρομπέρτα Μετσόλα δεν τήρησε τις προθεσμίες για την καταγραφή των δώρων στο δημόσιο μητρώο; Ο εκπρόσωπος επικαλέσθηκε «μία πρακτική» σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι δεν υπόκεινται στον κανόνα αυτόν. Ωστόσο έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ρομπέρτα Μετσόλα, στο εξής, θα τηρεί τον κανόνα.

«Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου είναι στο σημερινό σύστημα το μόνο πρόσωπο που μπορεί να επιβάλει την εφαρμογή των ηθικών κανόνων και κατά συνέπεια η συμπεριφορά της πρέπει να είναι υποδειγματική», τόνισε στο Twitter ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στην Ecole des hautes études commerciales (HEC) του Παρισιού, κάνοντας την εκτίμηση ότι οι ευρωβουλευτές δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της έκρηξης που προκάλεσε η έρευνα της βελγικής δικαιοσύνης για το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπου του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ρομπέρτα Μετσόλα παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στους προέδρους των ομάδων του Κοινοβουλίου πακέτο 14 μέτρων για την μεταρρύθμιση του θεσμού και την αντιμετώπιση των ξένων επεμβάσεων.

Ανάμεσά τους, η απαγόρευση πρόσβασης των πρώην ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο, οι οποίοι μέχρι σήμερα κρατούσαν ανοικτή την πόρτα και η καταγραφή στο μητρώο διαφάνειας όλων των εξωτερικών ομιλητών.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή