ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/04/2019 07:47 EEST | Updated 12/04/2019 07:55 EEST

Nέα επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο – Οι Πρέσπες «ξεκλείδωσαν» συνεργασίες

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας 17+1.

ASSOCIATED PRESS

Η Ελλάδα «δρέπει διπλωματικούς καρπούς μετά την συμφωνία των Πρεσπών», δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την ένταξή της χώρας μας στην Πρωτοβουλία 16+1 (θα μετονομασθεί σε 17+1). 

Ουσιαστικά πρόκειται για την ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σήμερα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. Εκεί πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Πρωτοβουλίας 16+1, και θα ανακοινωθεί η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος 

Η Πρωτοβουλία 16+1 είναι μία πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, Το εγχείρημα αποτελεί παράλληλη - και ενίοτε συμπληρωματική - δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (BeltandRoadInitiative, BRI,πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής

Ο Αλέξης Τσίπρας ξανά στο Πεκίνο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας 17+1, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου στο Πεκίνο. Στο περιθώριο της συνόδου θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των σχέσεών μας με την Κίνα. Παράλληλα διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η ένταξη της Ελλάδος ως πλήρες μέλος στην Πρωτοβουλία, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση της χώρας και σε διπλωματικό επίπεδο.

Πώς οι Πρέσπες άνοιξαν το δρόμο

Υπογραμμίζεται ότι η ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία κατέστη δυνατή μόνον κατόπιν της υπογραφής της συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι για την Ελλάδα ήταν αδύνατο να συμμετέχει ως πλήρες μέλος, επειδή η Βόρειος Μακεδονία είχε γίνει αποδεκτή με το τότε συνταγματικό της όνομα (Μακεδονία). Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συμμετέχει στη Διάσκεψη της Διαδικασίας του Βερολίνου, που πραγματοποιείται στη Βαρσοβία. Και σε αυτή την διπλωματική πρωτοβουλία η Ελλάδα έγινε μέλος μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών.