«Σύμπραξη Εκδίκησης»: Απολογούνται οι 10 κατηγορούμενοι - Βαριές οι κατηγορίες (Βίντεο)

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις τρομακτικές απώλειες εάν είχε ενεργοποιηθεί η βόμβα.
,
,
Eurokinissi

Το κατώφλι των αρμοδίων Αρχών θα περάσουν οι κατηγορούμενοι για την Οργάνωση «Σύμπραξη Εκδίκησης» προκειμένου να απολογηθούν μετά την προθεσμία που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, εφιαλτικές είναι οι αναφορές από την έκθεση του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών που θα προκαλούνταν σε περίπτωση που θα είχε εκραγεί ο μηχανισμός που περιλαμβανόταν στον φάκελο ο οποίος έφτασε στην πρόεδρο της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.

Και όπως αναφέρεται εκτός από τον άμεσο θάνατο όσων βρίσκονταν στον χώρο, θα υπήρχαν ακρωτηριασμοί και άλλων σε παράπλευρους χώρους, ενώ θα επέρχονταν ακόμη και τραυματισμοί ακόμη και σε πολίτες εκτός του δικαστικού κτιρίου.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους κατηγορούμενους

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί δίωξη για τα κακουργήματα της διεύθυνσης, ένταξης και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, τρομοκρατικής πράξης απόπειρας ανθρωποκτονίας, τρομοκρατικής πράξης έκρηξης κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένη και σε απόπειρα, τρομοκρατικής πράξης κατασκευής, κατοχής και προμήθειας εκρηκτικών, τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης οπλοκατοχής και τρομοκρατικής πράξης διακεκριμένης φθοράς, και τα πλημμελήματα της υποστήριξης τρομοκρατικής οργάνωσης, υποκίνησης σε τέλεση τρομοκρατικής πράξης, παράνομης βίας κατά δικαστικών λειτουργών, παράνομης οπλοκατοχής και κυνηγετικού όπλου και παράνομης κατοχής ναρκωτικών ουσιών προς ίδιαν χρήση.

.
.
Eurokinissi

Μετά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην Αθήνα, η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της ανέφερε:

Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) πραγματοποιήθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα και σε καταστήματα κράτησης στην επαρχία για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Για την υπόθεση κατηγορούνται 10 άνδρες, από τους οποίους 6 συνελήφθησαν ενώ οι 4 είναι ήδη έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.

Ειδικότερα, κατηγορούνται για –κατά περίπτωση- συμμετοχή και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αξιόποινη υποστήριξη και παροχή ουσιωδών πληροφοριών, απόπειρα ανθρωποκτονίας, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 5 περιπτώσεις και συγκεκριμένα:

1) αποστολή παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη φακέλου στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρέθηκε την 12-02-2024,

2) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε υποκατάστημα τράπεζας στα Πετράλωνα την 25-01-2024,

3) έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 13-11-2023 σε κτιριακό συγκρότημα στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται εταιρεία,

4) ρίψη χειροβομβίδας την 08-07-2023 σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας σωφρονιστικού υπαλλήλου, το οποίο ήταν σταθμευμένο σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στο Χαϊδάρι και

5) ρίψη χειροβομβίδας και έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού την 24-06-2023 σε αυλή οικίας στη Λάρισα.

.
.
Eurokinissi

Τρομακτικές απώλειες σε πιθανή ενεργοποίηση του μηχανισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, βάσει της έκθεσης του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) οι ειδικοί επισημαίνουν πως, με βάση την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης και του γεγονότος πως ο μηχανισμός ήταν λειτουργικός, εάν ο παραλήπτης άνοιγε τον φάκελο, από την έκρηξη που θα σημειωνόταν, θα τραυματίζονταν θανάσιμα οποιοσδήποτε άνθρωπος βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Παράλληλα, πολύ σοβαρά θα τραυματίζονταν, ακόμη και με ακρωτηριασμό, όσοι άνθρωποι θα βρίσκονταν στον ακριβώς δίπλα χώρο καθώς, όπως προέκυψε από την αυτοψία, ο τοίχος ήταν λεπτός.

Επιπλέον ελαφρύτερα θα τραυματίζονταν όσοι κινούνταν στους διαδρόμους καθώς στον από πάνω ή από κάτω όροφο, ενώ πιθανό είναι να τραυματίζονταν ακόμη και πολίτες που περπατούσαν στον δρόμο.

Πηγή: dikastiko.gr

Δημοφιλή