Σύνοδος G 20: Ολοκληρώθηκε χωρίς ανακοινωθέν καθώς αποχώρησε ο Λαβρόφ

«"Επιτιθέμενοι", "εισβολείς", "κατακτητές" – ακούσαμε πολλά πράγματα σήμερα», είπε ο Ρωσος ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του.
picture alliance via Getty Images

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G20 ζήτησαν τον τερματισμό του πολέμου και του αποκλεισμού των σιτηρών στην Ουκρανία την Παρασκευή, καθώς ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας αποχώρησε από μια συνάντηση και κατήγγειλε τη Δύση για «ξέφρενη κριτική» και «κατάφωρη ρωσοφοβία».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και ενέργεια κυριάρχησαν στην κεκλεισμένων των θυρών συγκέντρωση στο Μπαλί της Ινδονησίας, η οποία έληξε χωρίς κοινό ανακοινωθέν και χωρίς ανακοινώσεις για την επίτευξη συμφωνιών.

Το φόρουμ ήταν η πρώτη κατ′ ιδίαν συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας και των πιο σκληρών επικριτών του πολέμου της στην Ουκρανία.

Οπως αναφέρουν οι New York Times, παρά την αποτυχία να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, οι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική και υπογράμμισε την απομόνωσή της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή.

Αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στις συνεδριάσεις της ημέρας δήλωσαν ότι η Μόσχα δέχθηκε επανειλημμένα έντονη κριτική, η οποία, όπως είπαν, συνέβαλε στην απόφαση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Β. Λαβρόφ, να αποχωρήσει από τη συγκέντρωση πριν από την ολοκλήρωσή της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Aντονι Τζ. Μπλίνκεν και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι δεν είχαν καμία επαφή με τον κ. Λαβρόφ στην εκδήλωση, αν και ο κορυφαίος διπλωμάτης της Μόσχας συναντήθηκε με αρκετούς από τους ομολόγους του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και την Τουρκία - οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Λαβρόφ αποχώρησε από μια συνεδρίαση κατά τη διάρκεια των αιχμηρών δηλώσεων της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Aναλένα Μπέρποκ, σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Και πρόσθεσαν ότι έκανε μόνο μια σύντομη εμφάνιση πριν φύγει από μια δεύτερη συνεδρία αφιερωμένη στην επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια στην οποία ο κ. Μπλίνκεν κατήγγειλε τη Ρωσία για παρεμπόδιση των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

«Επιτιθέμενοι», «εισβολείς», «κατακτητές» – ακούσαμε πολλά πράγματα σήμερα», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του.

Πηγή: Reuters, NY Times

Δημοφιλή