Ρωσία: Οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία , ξεπερνούν τις 4.500

Έρευνα του BBC
via Associated Press

Δημοσιογράφοι του BBC σε έρευνα τους βασισμένη σε ανοιχτές πηγές, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα περισσότερων από 4.500 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ένας στους πέντε νεκρούς, υπηρετούσε στο σώμα αλεξιπτωτιστών. Επίσης το 17% ήσαν αξιωματικοί. Σύμφωνα με την άποψη των εμπειρογνωμόνων, οι απώλειες αξιωματικών σε τέτοιο ποσοστό μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των ρωσικών τμημάτων που μάχονται στο έδαφος της Ουκρανίας.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC καταρτίζει ονομαστικό κατάλογο των απωλειών Ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona και ομάδα εθελοντών. Μέχρι τις 8 Ιουλίου, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC, καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε τις πληροφορίες για 4.515 στρατιώτες και αξιωματικούς.

Μεταξύ των νεκρών αξιωματικών ξεχωρίζουν επίσης οι πιλότοι μάχης, που είναι μοναδικοί στην εξειδίκευση τους και η ελίτ κάθε στρατού. Η εκπαίδευση ενός πιλότου ελεύθερου μαχητικού μπορεί να διαρκέσει 15 έως 17 χρόνια και να κοστίσει 12 έως 14 εκατομμύρια δολάρια.

Σε περισσότερους από τέσσερις μήνες πολέμου η Ρωσία έχασε τουλάχιστον 49 στρατιωτικούς πιλότους (συμπεριλαμβανομένων των πλοηγών και των μηχανικών πτήσεων). Από αυτούς, το 80 τοις εκατό ήταν απώλειες πληρωμάτων πολεμικών αεροσκαφών.

Δεν αναφέρονται δημοσίως όλοι οι θάνατοι. Κάθε εβδομάδα βρίσκουμε νέα στοιχεία για ταφές Ρώσων στρατιωτικών σε νεκροταφεία διαφόρων ρωσικών πόλεων οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται από τις τοπικές αρχές.

Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο κατάλογος των επιβεβαιωμένων θυμάτων που διατηρεί το BBC μπορεί να περιέχει τουλάχιστον 40-60% λιγότερα ονόματα νεκρών από αυτούς που έχουν πραγματικά ταφεί στη Ρωσία.

Βασιζόμαστε μόνο σε επιβεβαιωμένες αναφορές θανάτων, οπότε τα δεδομένα που συλλέγονται δεν αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων. Όμως οι πληροφορίες που συγκεντρώνουμε μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε και να αναλύσουμε τι συμβαίνει στον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου, γράφει η ρωσική υπηρεσία του BBC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή