Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Ντονέτσκ στρέφονται οι Ρώσοι

Να συνεχιστεί η ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία διέταξε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μία ημέρα μετά τη νίκη των δυνάμεών του στην πόλη Λισιτσάνσκ.
Alexander Ermochenko via Reuters

Μετά την πτώση της πόλης Λισιτσάνσκ την Κυριακή, το επίκεντρο των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία πλέον μεταφέρεται από την περιφέρεια Λουγκάνσκ στη Ντανιέτσκ, ανέφερε χθες Δευτέρα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις απώθησαν χθες ρωσικές επιθέσεις κοντά στα χωριά Μπιλοχορίβκα και Βερχνοκαμιάνσκε, στα διοικητικά όρια των δύο ανατολικών περιφερειών, σύμφωνα με τους ουκρανούς επιτελείς.

Ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός στο Μπουρλεγίρσκ, δυτικά του Σβιτλοντάρσκ, που έχει καταληφθεί από φιλορώσους αυτονομιστές, μετατράπηκε ξανά σε πεδίο μάχης, πάντα σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο, τα ρωσικά στρατεύματα κατέγραψαν εδαφικά κέρδη βόρεια της πόλης Σλοβιάνσκ, κοντά στο χωριό Μαζανίβκα. Ενώ ουκρανικές θέσεις σε διάφορους τομείς του μετώπου σφυροκοπήθηκαν από το πυροβολικό, εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων, ολμοβόλα και, σε κάποιες περιπτώσεις, από τη ρωσική Πολεμική Αεροπορία.

Ο Πούτιν κήρυξε νίκη στο Λουχάνσκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη τη Δευτέρα τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις για την «απελευθέρωση» του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, ένα σημαντικό ορόσημο για τη Μόσχα στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν, σε συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε ότι τα στρατεύματα που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την κατάληψη του Λουχάνσκ θα έπρεπε να ξεκουραστούν, μα άλλες μονάδες θα συνέχιζαν τη μάχη.

Ο Σόιγκου είπε στον Πούτιν πως «η επιχείρηση» ολοκληρώθηκε την Κυριακή, αφού τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το Λισιτσάνσκ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των Ουκρανών στο Λουχάνσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να συνεχίσουν την επίθεσή τους βαθύτερα στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι είχαν αποσυρθεί από το Λισιτσάνσκ την Κυριακή. Ο κυβερνήτης Σέρχιι Χαϊντάι είπε τη Δευτέρα πως οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν υποχωρήσει για να μην περικυκλωθούν.

«Υπήρχε κίνδυνος περικύκλωσης στο Λισιτσάνσκ» είπε στο Associated Press o Χαϊντάι, προσθέτοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να είχαν αντέξει για μερικές εβδομάδες ακόμα, μα ενδεχομένως να πλήρωναν πολύ υψηλό τίμημα.

«Καταφέραμε να κάνουμε εστιασμένη απόσυρση και να εκκενώσουμε όλους τους τραυματίες» είπε ο Χαϊντάι. «Πήραμε πίσω όλο τον εξοπλισμό, οπότε από αυτό το σημείο η απόσυρση ήταν καλά οργανωμένη».

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις εστίαζαν τώρα τις προσπάθειές τους στο να προχωρήσουν προς τη γραμμή Σιβέρσκ- Φεντορίβκα και Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ, το ήμισυ περίπου εκ του οποίου ελέγχεται από τη Ρωσία. Οι Ρώσοι επίσης έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών προπυργίων του Σλοβιάνσκ και του Κραματόρσκ, βαθύτερα στο Ντονέτσκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / Reuters / Associated Press