Πιο κοντά στην κατάληψη του Ντονμπάς η Ρωσία: Λέει πως «απελευθέρωσε» το Λουχάνσκ

Ο ουκρανικός στρατός επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από το Λισιτσάνσκ.
|
via Associated Press

Οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την πόλη Λισιτσάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον τελευταίο θύλακα αντίστασής τους στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε απόψε η διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, εάν συνεχίζονταν οι προσπάθειες υπεράσπισης της πόλης, οι συνέπειες θα ήταν «φονικές».

«Προκειμένου να διαφυλάξουμε τη ζωή των Ουκρανών υπερασπιστών, ελήφθη η απόφαση να αποχωρήσουμε», προστίθεται σε αυτό το κείμενο.

Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, είπε στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν πως οι δυνάμεις της Ρωσίας και των αυτονομιστών έχουν «απελευθερώσει» όλη την περιφέρεια του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Επίσης, ο Σόιγκου είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την τελευταία μεγάλη πόλη της περιφέρειας που ήταν υπό ουκρανικό έλεγχο, το Λισιτσάνσκ.

«Ως αποτέλεσμα επιτυχών στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μαζί με μονάδες της “Λαϊκής Πολιτοφυλακής” της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ” έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη του Λισιτσάνσκ» είπε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ. Νωρίτερα την Κυριακή το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε πει πως τα στρατεύματά του είχαν καταλάβει τα χωριά γύρω από το Λισιτσάνσκ, περικυκλώνοντας την περιοχή, και ότι γίνονταν μάχες εντός της πόλης.

Πάντως, ο Γιούρι Σακ, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, είπε στο BBC πως δεν θα ήταν «game over» για το Ντονμπάς αν η Ρωσία καταλάμβανε όλο το Λουχάνσκ. Όπως τόνισε, «υπάρχουν και άλλες μεγάλες πόλεις στο Ντονμπάς, ειδικά στην περιφέρεια του Ντονέτσκ», που είναι υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, και είναι πόλεις που «τις τελευταίες ημέρες δέχονται σφυροκόπημα με πυραύλους και πυροβολικό...μα η μάχη για το Ντονμπάς δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Σημειώνεται πως η πόλη Σλοβιάνσκ, επίσης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες από πολλαπλούς εκτοξευτές, με αποτέλεσμα τον θάνατο, αλλά και τον τραυματισμό αρκετών ανθρώπων, όπως είπε ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Λιάχ. «Υπήρξαν 15 πλήγματα, Αρκετοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν» έγραψε ο Λιάχ στο Telegram. Ο ίδιος είπε ότι επρόκειτο για τον πιο σφοδρό βομβαρδισμό που έχει δεχτεί τελευταία η πόλη.

Σε κάθε περίπτωση, εάν η κατάληψη του Λισιτσάνσκ επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στον πόλεμο, ο οποίος βρίσκεται στην 130ή ημέρα του. Οι ουκρανικές δυνάμεις έδιναν σκληρές μάχες για να εμποδίσουν την κατάληψη του Λισιτσάνσκ από τις ρωσικές δυνάμεις. Σημειώνεται πως το γειτονικό Σεβεροντονέτσκ έπεσε και αυτό πρόσφατα στα χέρια των Ρώσων. Προεδρικός σύμβουλος είχε πει αργά το Σάββατο πως η μοίρα της πόλης θα κρινόταν εντός των ημερών.

Ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι, ανέφερε προηγουμένως μέσω Telegram πως «οι κατακτητές έριξαν όλες τους τις δυνάμεις στο Λισιτσάνσκ. Επιτέθηκαν στην πόλη με αδιανότητα κτηνώδεις τακτικές...υφίστανται σημαντικές απώλειες, μα προχωρούν πεισματικά. Αποκτούν προγεφύρωμα στην πόλη».

via Associated Press

Ένας ποταμός χωρίζει το Λισιτσάνσκ από το Σεβεροντονέτσκ. Ο Ολέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε αργά το Σάββατο πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταφέρει για πρώτη φορά να περάσουν τον ποταμό από τα βόρεια, δημιουργώντας μια «απειλητική» κατάσταση. Όπως είχε πει, δεν είχαν φτάσει στο κέντρο της πόλης, μα η έκβαση έδειχνε πως η μάχη για το Λισιτσάνσκ θα είχε κριθεί ως τη Δευτέρα. Σημειώνεται πως τον Μάιο Ουκρανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Ρωσία έχασε περίπου ένα ολόκληρο τάγμα προσπαθώντας να πραγματοποιήσει διάβαση του ποταμού Σιβέρσκι Ντόνετς και να δημιουργήσει προγεφύρωμα.

Καταλαμβάνοντας το Λισιτσάνσκ η Μόσχα φτάνει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου που έχει δηλώσει- την κατάληψη ολόκληρου του Ντονμπάς. Το Λουχάνσκ και το γειτονικό Ντονέτσκ είναι οι δύο επαρχίες από τις οποίες αποτελείται το Ντονμπάς, όπου οι Ρώσοι έχουν εστιάσει τις προσπάθειές τους αφού αποσύρθηκαν από τη βόρεια Ουκρανία και το Κίεβο την άνοιξη.

Πιθανός επόμενος στόχος μετά το Λισιτσάνσκ θεωρείται πως θα ήταν το Σλοβιάνσκ, πιο δυτικά, το οποίο έχει δεχτεί επιθέσεις με πυραύλους αρκετές φορές από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.

.
.
Stringer . via REUTERS

Σε άλλες περιοχές, ο εξόριστος δήμαρχος της Μελιτόπολης, που είναι υπό ρωσική κατοχή, είπε την Κυριακή ότι ουκρανικοί πύραυλοι είχαν καταστρέψει μία από τέσσερις ρωσικές βάσεις που υπάρχουν στην πόλη: Κατά τον Ιβάν Φεντόροφ, οι ουκρανικές δυνάμεις χτύπησαν ρωσική βάση ανεφοδιασμού με πάνω από 30 πλήγματα, ενώ Ρώσος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι είχαν λάβει χώρα επιθέσεις. Ο Φεντόροφ είπε ότι η βάση είχε τεθεί «εκτός μάχης» και ότι άλλες δραστηριότητες είχαν προκαλέσει εκτροχιασμό ρωσικού τρένου με πυρομαχικά το Σάββατο, κοντά στη Μελιτόπολη.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επίσης είπε ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους και drones στη δυτική Ρωσία, στις πόλεις του Κουρσκ και του Μπέλγκοροντ. Ο περιφερειάρχης του Κουρσκ, Ρομάν Σταροβόιτ, είπε ότι η πόλη Τετκίνο, στα σύνορα με την Ουκρανία, δέχτηκε πυρά όλμων. Κατά τον περιφερειάρχη του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, τουλάχιστον 11 πολυκατοικίες και 39 σπίτια υπέστησαν ζημιές, και πέντε καταστράφηκαν, ενώ υπήρχαν τουλάχιστον τρεις νεκροί. Ο Ίγκορ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστήριξε ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη πυραυλική επίθεση κατά του αμάχου πληθυσμού των ρωσικών πόλεων, προσθέτοτνας πως οι ρωσικές αεράμυνες κατέρριψαν τρεις πυραύλους Tochka-U, μα κομμάτια τους έπεσα πάνω σε κτίρια. Ακόμη, είπε ότι καταστράφηκαν drones φορτωμένα με εκρηκτικά που πλησίαζαν στο Κουρσκ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ακόμη ότι είχε πλήξει στρατιωτικές υποδομές στο Χάρκοβο, καθώς και βάση που χρησιμοποιούσαν ξένοι μαχητές στα περίχωρα του Μικολάιφ, στα νότια της χώρας.

Επίσης, ο ηγέτης της γειτονικής Λευκορωσίας, συμμάχου της Ρωσίας, ισχυρίστηκε το Σάββατο πως η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους κατά στρατιωτικών στόχων στη λευκορωσική επικράτεια πριν ημέρες, μα αναχαιτίστηκαν από συστήματα αεράμυνας. Ο Αλεξάντερ Λουκασένκο μίλησε για «πρόκληση», σημειώνοντας πως στην Ουκρανία δεν πολεμούν Λευκορώσοι στρατιώτες. Υπενθυμίζεται πως στη Λευκορωσία βρίσκονται ρωσικές μονάδες και χρησιμοποιήθηκε ως σημείο εξόρμησης για την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ρωσικά βομβαρδιστικά εκτόξευσαν πυραύλους κατά της Ουκρανίας από τον λευκορωσικό εναέριο χώρο.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, BBC