Η Ρωσία ανέλκυσε αποβατικό σκάφος που είχε χτυπηθεί από ουκρανικούς πυραύλους

Είχε χτυπηθεί στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ στις 24 Μαρτίου.
Murad Sezer via Reuters

Η Ρωσία ανέφερε πως ανέλκυσε ένα μεγάλο αποβατικό σκάφος που είχε αυτοβυθιστεί (το είχε βυθίσει το ίδιο το πλήρωμά του) αφού υπέστη ζημιές από ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ στις 24 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ανάρτηση στο Telegram από τον Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, αξιωματούχο που διορίστηκε από τη Ρωσία στη νότια Ουκρανία, αναφέρει πως βαλλιστικοί πύραυλοι Tochka-U είχαν στοχεύσει το υπό ρωσικό έλεγχο λιμάνι,

Το πλήρωμα του σκάφους το βύθισε για να «αποτραπεί η πυροδότηση των πυρομαχικών που έφερε από τη φωτιά που είχε εκδηλωθεί» πρόσθεσε.

Η Ουκρανία είχε αναφέρει τότε πως είχε πλήξει το σκάφος, και η Ρωσία το επιβεβαίωσε μόλις τώρα.

Οι ρωσικές αναφορές δεν διευκρινίζουν την έκταση των ζημιών στο πλοίο, μα λένε ότι ρυμουλκήθηκε στο Κερς της Κριμαίας.

Η αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τότε έλεγε πως το σκάφος που χτυπήθηκε ήταν το «Orsk», μα το πλοίο που ανέλκυσε η Ρωσία είναι το «Saratov». Το «Orsk» είναι ένα άλλο από τα έξι μεγάλα αποβατικά του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Η ιστοσελίδα του στόλου, kchf.ru, επιβεβαιώνει ότι το πλοίο υπέστη ζημιές και βούλιαξε στο λιμάνι στις 24 Μαρτίου, μα δεν αναφέρει την ουκρανική πυραυλική επίθεση. Το πλοίο «υπέστη ζημιές από φωτιά και τις εκρήξεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της» λέει, σε αντίφαση με αυτό που ανέφερε ο Ρόγκοφ. «Με ζημιές στο κύτος του, το πλοίο βυθίστηκε ενώ ήταν ελλιμενισμένο».

Το 58 ετών «Saratov» εντάχθηκε στο σοβιετικό ναυτικό το 1964. Μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 20 άρματα μάχης ή 45 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ή 50 φορτηγά, καθώς και 400 πεζοναύτες. Έχει μήκος 113 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει φορτίο 1.500 τόννων.