Συνάντηση ΥΠΕΞ της G20: Μπλίνκεν και Λαβρόφ μαζί για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Ο Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση πως λόγω της φρενήρους στάσης της απέναντι στη Μόσχα δεν ασχολήθηκαν με τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας.
via Associated Press

Στο Μπαλί βρίσκονται για δεύτερη ημέρα σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G20) και η μεγαλύτερη είδηση, πριν καν αρχίσουν χθες οι εργασίες της συνεδρίασης είναι πως για πρώτη φορά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι επικεφαλής της αμερικανικής και ρωσικής διπλωματίας βρέθηκαν στον ίδιο χώρο.

Αν και κάποιες χώρες είχαν δηλώσει πως μπορεί να μην συμμετείχαν εάν στην συνεδρίασή παρευρισκόταν ο Σεργκέι Λαβρόφ, τελικά δεν καταγράφηκε καμία απουσία. Ωστόσο το κλίμα είναι βαρύ και οι συζητήσεις δύσκολες καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές της σε όλο τον κόσμο, στα πεδία της οικονομίας και της γεωπολιτικής, είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών. Η δε συναίνεση διαφαίνεται δύσκολη.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ, σε δηλώσεις του σήμερα, απέρριψε την ”φρενήρη”, όπως την χαρακτήρισε, κριτική της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας επιπλήττοντας τους αντιπάλους της χώρας ότι χάνουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν παγκόσμια οικονομικά ζητήματα.

″Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δυτικοί εταίροι απέφυγαν να ακολουθήσουν την εντολή της G20, να ασχοληθούν με ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας”, σημείωσε ο Λαβρόφ.

via Associated Press
via Associated Press

Η συζήτηση της Δύσης ”ξέφυγε σχεδόν αμέσως, μόλις πήραν τον λόγο, προς την φρενήρη κριτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία. ‘Επιτιθέμενοι‘, ‘εισβολείς‘, ‘κατακτητές’ - ακούσαμε πολλά πράγματα σήμερα”, σημείωσε.

Ο Λαβρόφ τόνισε εξάλλου ότι η Ρωσία ”δεν θα τρέξει” πίσω από τις ΗΠΑ για μια συνάντηση στην G20. ”Δεν είμαστε εμείς αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τις επαφές, οι ΗΠΑ είναι”, υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετά την άρνηση του Αμερικανού ομολόγου του να τον συναντήσει στο περιθώριο της συνόδου της G20 και συμπλήρωσε: ”Δεν θα τρέξουμε πίσω από κανέναν που προτείνει μια συνάντηση”.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Λαβρόφ θα αποχωρήσει νωρίς από την σύνοδο των υπουργών της G20 στο Μπαλί, παραλείποντας τις συνεδριάσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα, όπως και το επίσημο δείπνο απόψε.

Ο δε αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε πως η Ρωσία άκουσε μια «χορωδία» εκκλήσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

«Αυτό που έχουμε ήδη ακούσει σήμερα είναι μια σημαντική χορωδία ολόκληρου του κόσμου, όχι μόνο των ΗΠΑ, για να (...) σταματήσει η επίθεση», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, η Ινδονησία, που φιλοξενεί τις εργασίες των ΥΠΕξ της G20, κάλεσε τους συμμετέχοντας να συμβάλλουν σε μια προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή