ΔΙΕΘΝΕΣ
28/01/2020 07:24 EET

Σεντρίκ Βιλανί: Ο άνθρωπος με την καρφίτσα - αράχνη που μπορεί να στερήσει το Παρίσι από τον Μακρόν

Πρίν την συνάντηση του με τον Μακρόν, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πως δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητα του.

Anadolu Agency via Getty Images
P

Ο Σεντρίκ Βιλανί, εμφανίστηκε σε προεκλογική εκδήλωση, καθώς δικεκδικεί τον δήμο του Παρισιού, φορώντας ένα κουστούμι, στο οποίο είχε καρφιτσώσει στο πέτο, μία αράχνη.

«Μην αλλάξεις», φώναξε κάποιος στον Βιλανί, ενώ εκείνος βρισκόταν στην Μαρσέ Μονγκ, μία αγορά, στην ισπανόφωνη (λατινοαμερικάνικη) γειτονιά του Παρισιού. «Μπορείς να βασίζεσαι σ′ αυτό», ήταν η απάντηση του.

Οι δημοσκοπήσεις, δεν είναι υπέρ του Σεντρίκ Βιλανί, μαθηματικός στο επάγγελμα, που ξεκίνησε την ενασχόληση του με την πολιτική προ τριετίας.

Αυτό που θα μπορούσε να δημιουργήσει όμως η υποψηφιότητα του, στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, είναι η αποδυνάμωση της προσπάθειας που θα κατάβαλλει ο Μακρόν, προκειμένου να κερδίσει, τον συγκεκριμένο δήμο, που αποτελεί, διαχρονικά, νίκη γοήτρου, στην γαλλική πολιτική σκηνή. 

Με άλλα λόγια ο Βιλανί θα μπορούσε να «κλέψει», ψήφους από τον υποψήφιο, που θα στηρίξει ο Μακρόν.

Την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τον Βιλανί, στο παλάτι του Ελιζέ, προκειμένου να συζητήσουν για την υποψηφιότητα του, για την οποία έσπευσε να ενημερώσει ο ίδιος, τους δημοσιογράφους πως, δεν πρόκειται να την αποσύρει.

Η σχέση των δύο ανδρών, δεν είναι κάτι που προέκυψε πρόσφατα. Ο Βιλανί υπήρξε ένθαιρμος υποστηρικτής του Μακρόν, ενώ το 2017 εκλέχτηκε βουλευτής με το συνδυασμό του κινήματος του, «Εμπρός!» (En Marche!).

Η ενέργεια όμως του Γάλλου προέδρου, να προτείνει τον Μπενζαμίν Γκριβό, για δήμαρχο του Παρισιού, οδήγησε τις σχέσεις τους σε ρήξη.

Αν ο Βιλανί επιμείνει στην υποψηφιότητα του, τότε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν αποκλείεται στο γραφείο του δημάρχου, της πρωτεύουσας της Γαλλίας, να καθίσει ένας εκ των βασικών αντιπάλων, του Μακρόν, η σοσιαλιστής Αν Ινταλγκό ή η Ρασιντά Ντατί, πρώην ευρωβουλευτής και μέλος της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί.

Το Σάββατο, πρίν την συνάντηση του με τον Μακρόν, Σεντρίκ Βιλανί, δήλωσε πως οι ψηφοφόροι είναι αυτοί που θα αποφασήσουν τον επόμενο δήμαρχο του Παρισιού.

 

Πηγή: Reuters