Σουδάν: Νεκροί άμαχοι, απόπειρα πραξικοπήματος και συγκρούσεις σε πολλές περιοχές

Υποστηρίζουν πως κατέλαβαν και τα μεγαλύτερα αεροδρόμια. Αναφορές για σφοδρές μάχες σε πολλές πόλεις, φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση, μάχη εξουσίας και έκρηξη φυλετικής βίας.
Χαρτούμ σήμερα το πρωί
Χαρτούμ σήμερα το πρωί
Anadolu Agency via Getty Images

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, όπως ανακοίνωσε μία τοπική ιατρική οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στην τηλεόραση Al Jazeera Mubasher TV ότι ο στρατός θα αντιδράσει σε οποιεσδήποτε «ανεύθυνες» ενέργειες, καθώς οι δυνάμεις του συγκρούονται με τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας Χαρτούμ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν ανακοίνωσαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού του στρατού και το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Χαρτούμ το Σάββατο καθώς ξέσπασαν συγκρούσεις με τον στρατό σε μια κλιμακούμενη διαμάχη για την εξουσία.

Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν επίσης ότι είχαν καταλάβει τα αεροδρόμια στη βόρεια πόλη Μεροβε και το Ελ Ομπέιντ.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν σε πολλές περιοχές του Χαρτούμ και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πυροβολισμούς και σε γειτονικές πόλεις.

Λίγο αργότερα η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν είπες πως διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των RSF καθώς οι συγκρούσεις γενικεύονται σε όλη τη χώρα.

Πλάνα τηλεοπτικού σταθμού παρουσίασαν ένα μαχητικό αεροσκάφος να πετάει στον ουρανό της πρωτεύουσας Χαρτούμ, χωρίς το Reuters να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα το αναφερόμενο τηλεοπτικό υλικό.

Ένας δημοσιογράφος του Reuters όμως είδε κανόνια και τεθωρακισμένα οχήματα να αναπτύσσονται στους δρόμους και άκουσε τον ήχο πυρών βαρέων όπλων κοντά στα κεντρικά γραφεία τόσο του στρατού όσο και των RSF.

Ο στρατός είπε ότι οι παραστρατιωτική ομάδα προσπάθησε να επιτεθεί στα στρατεύματά του σε πολλές θέσεις, αφού μάρτυρες ανέφεραν πολλούς πυροβολισμούς σε αρκετές περιοχές της χώρας, προκαλώντας φόβους για γενικευμένη σύγκρουση.

ΟΙ RSF υποστηρίζουν ωστόσο ότι οι δυνάμεις της δέχθηκαν επίθεση από τον στρατό.

Ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, πιο γνωστό ως Χεμέντι, κατηγορεί τον στρατό
Ο Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, πιο γνωστό ως Χεμέντι, κατηγορεί τον στρατό
MOHAMED NURELDIN ABDALLAH via Reuters

Μια σύγκρουση μεταξύ των RSF και του στρατού θα μπορούσε να παρατείνει τη διαμάχη σε μια τεράστια χώρα που ήδη είναι αντιμέτωπη με την οικονομική κατάρρευση και καταγράφεται έξαρση φυλετικής βίας.

Νωρίτερα, οι RSF, με επικεφαλής τον πρώην ηγέτη της πολιτοφυλακής στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, πιο γνωστό ως Χεμέντι, δήλωσαν ότι ο στρατός περικύκλωσε μια από τις βάσεις του και άνοιξε πυρ με βαρέα όπλα.

Μάχες εξουσίας και φυλετική βία

Η βία ακολούθησε μέρες έντασης μεταξύ του στρατού και της RSF, που αποτελεί μια πανίσχυρη παραστρατιωτική ομάδα.

Η όλη κατάσταση είχε πυροδοτήσει ανησυχίες για μια σκληρή αντιπαράθεση που θα υπονόμευε τις μακροχρόνιες προσπάθειες για την εξομάλυνση της κατάστασης μετά από συνεχείς μάχες για την κατάληψη της εξουσίας και στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Ο Χεμέντι, είχε τεθεί στην πρώτη γραμμή μιας προγραμματισμένης μετάβασης προς τη δημοκρατία, ενοχλώντας συναδέλφους του υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και πυροδοτώντας μια κινητοποίηση στρατευμάτων στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Ο επικεφαλής των Ε.Δ δηλώνει πως θα προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την αποκατάσταση της τάξης.
Ο επικεφαλής των Ε.Δ δηλώνει πως θα προχωρήσει σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για την αποκατάσταση της τάξης.
EL TAYEB SIDDIG via Reuters

Το ρήγμα μεταξύ των δυνάμεων ήρθε στην επιφάνεια την Πέμπτη, όταν ο στρατός είπε ότι οι πρόσφατες μετακινήσεις, ιδιαίτερα στο Μαρόβε, από τις RSF έγιναν χωρίς συντονισμό και ήταν παράνομες.

Οι RSF ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ενέργειες της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και «μερικών αξιωματικών» ήταν μια επίθεση στις δυνάμεις της και είχαν σκοπό να προκαλέσουν αστάθεια.

Το Σάββατο σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μαρόβε, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Σε δήλωση των RSF το Σάββατο οι ενέργειες του στρατού χαρακτηρίζονται ως ”βίαιη επίθεση” που πρέπει να καταδικαστεί. Ανέφερε επίσης ότι οι RSF είχαν ενημερώσει τοπικούς και διεθνείς μεσολαβητές για τις εξελίξεις.

Οι RSF, που μαζί με τον στρατό ανέτρεψαν τον απολυταρχικό Ομάρ αλ Μπασίρ το 2019, άρχισε να αναδιατάσσει μονάδες στο Χαρτούμ και αλλού εν μέσω συνομιλιών τον περασμένο μήνα για την ένταξή του στο στρατό στο πλαίσιο ενός μεταβατικού σχεδίου που θα οδηγούσε σε νέες εκλογές.

Ο Χεμέντι, πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής στο Νταρφούρ, είναι αναπληρωτής αρχηγός του κυβερνώντος Κυρίαρχου Συμβουλίου του οποίου ηγείται ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουράν από το 2019.

Χαρτούμε σήμερα το πρωί
Χαρτούμε σήμερα το πρωί
Anadolu Agency via Getty Images

Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση. Τι λένε Ρωσία και ΗΠΑ

Τα πολιτικά κόμματα στο Σουδάν που είχαν υπογράψει αρχική συμφωνία για τη διαχείριση της εξουσίας με τον στρατό της χώρας, αλλά και με τις RSF κάλεσαν σε άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών που ξέσπασαν μεταξύ τους. Επίσης προέτρεψαν τόσο τους διεθνείς, αλλά και τους περιφερειακούς παίκτες να βοηθήσουν άμεσα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί για την “κλιμάκωση της βίας” στη χώρα, καλώντας για την ανάγκη εκεχειρίας, αλλά και για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Η πρεσβεία ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ είναι τεταμένη, αλλά οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ασφαλείς.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν Τζον Γκόντφρεϊ δήλωσε σήμερα ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ένοπλων στοιχείων στο Σουδάν, σε συνθήκες άμεσης πολεμικής σύγκρουσης είναι “ουσιαστική επικίνδυνη”, ενώ κάλεσε άμεσα την υψηλόβαθμη ηγεσία να σταματήσει τις πολεμικές συγκρούσεις. Ο Γκόντφρεϊ πρόσθεσε ότι ο ίδιος και το προσωπικό της πρεσβείας έχουν βρει καταφύγιο εντός των εγκαταστάσεών της.

Ο δε αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στο Σουδάν είναι “εύθραυστη”, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα μιας συνολικής μετάβασης σε μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων.

H πρεσβεία της Βρετανίας στο Σουδάν συνιστά στους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν στα σπίτια τους. “Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, όπου έχουν ξεσπάσει πολεμικές συγκρούσεις”, ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter. “Συμβουλεύουμε όλους τους Βρετανούς στο Σουδάν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μας για περισσότερες ενημερώσεις”.

Δημοφιλή