Σουέζ: Φόβους για νέο κλείσιμο της διώρυγας προκάλεσε η προσάραξη του φορτηγού πλοίου M/V Glory

Το πλοίο ρυμουλκήθηκε μετά από ώρες προκαλώντας μικρές καθυστερήσεις στη ναυσιπλοΐα των άλλων πλοίων.
Mohamed Abd El Ghany via Reuters

Τον κίνδυνο να κλείσει και πάλι η διώρυγα του Σουέζ, προκαλώντας προβλήματα στις παγκόσμιες μεταφορές, επαναφέρει η προσάραξη του φορτηγού πλοίου M/V Glory κοντά στο Ελ-Κανταράχ, σχεδόν 22 μήνες μετά το κλείσιμο ατης διώρυγας το Μάρτιο του 2021.

Το πλοίο, που ανήκει στην ναυτιλιακή υπηρεσία Leth Agencies, προσάραξε για ώρες στα αβαθή στα βορειοανατολικά της Αιγύπτου, πριν ρυμουλκηθεί τελικά, προκαλώντας μικρές καθυστερήσεις στη ναυσιπλοΐα των άλλων πλοίων και δημιουργώντας ερωτηματικά για την κατάσταση της διώρυγας.

Εικοσιένα πλοία βρίσκονται σήμερα στη Διώρυγα με κατεύθυνση νότια τα οποία θα ξεκινήσουν ή θα συνεχίσουν τις διελεύσεις τους, μετά από μικρές καθυστερήσεις που παρατηρούνται.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από τους εξειδικευμένους ιστότοπους VesselFinder και MarineTraffic, το πλοίο μεταφέρει φορτίο σιδηρομεταλλευμάτων και έχει σημαία των Νησιών Μάρσαλ.

Ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ Οσάμα Ραμπίε δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya πως το M/V Glory έχει προσαράξει και πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη ρυμούλκησή του.

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι μία από τις σημαντικότερες πλωτές διόδους στον κόσμο, καθώς από τα 120 μίλια της περνά το 30% της παγκόσμιας κίνησης εμπορευματοκιβωτίων και το 12% του συνόλου του παγκόσμιου εμπορίου αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως.

Τον Μάρτιο του 2021, το τεράστιο τάνκερ 220.000 τόνων Ever Given κόλλησε στη Διώρυγα του Σουέζ για έξι ημέρες, προκαλώντας το μακροχρόνιο κλείσιμό της προκαλώντας ζημιές 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων».

Πληροφορίες από το CNBC