Σόκαρε ο Πάπας: Η προσβλητική λέξη που φέρεται να χρησιμοποίησε για τους ομοφυλόφιλους

Ερωτηθείς αν πρέπει πλέον να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εκπαιδεύονται για την ιεροσύνη εφόσον παραμένουν άγαμοι. Και η η "σπόντα" του Πάπα για τους κληρικούς...
via Associated Press

Εξαιρετικά προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τους ομοφυλόφιλους φέρεται να χρησιμοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την διάρκεια μιας κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης. Σε αυτή μάλιστα άφησε υπονοούμενα και για τον σεξουαλικό προσανατολισμό κληρικών.

Η αποκάλυψη αυτή αναμένεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο γίνεται αντιληπτή η στάση του Πάπα απέναντι στους ομοφυλόφιλους, που μέχρι τώρα - τουλάχιστον δημόσια- ήταν η πλέον ”φιλική” για Ποντίφικα.

Σύμφωνα με το BBC, o Πάπας φέρεται να ερωτήθηκε κατά την Διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων εάν πρέπει πλέον να επιτραπεί στους ομοφυλόφιλους άνδρες να εκπαιδεύονται για την ιεροσύνη εφόσον παραμένουν άγαμοι.

Εκείνος απάντησε, κατά πληροφορίες αρνητικά.

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο πάπας επανέλαβε την αντίρρησή που είχε διατυπώσει και παλαιότερα, λέγοντας ότι αν και είναι σημαντικό η εκκλησία να αγκαλιάζει άπαντες, είναι πιθανό ένας ομοφυλόφιλος να κατέληγε να κάνει μια ”διπλή ζωή”.

Και συνέχισε λέγοντας στα ιταλικά ότι στην Εκκλησία υπήρχε ήδη πάρα πολύ αύρα “frociaggine” που αποτελεί έναν προσβλητικό χαρακτηρισμό (κάτι αντίστοιχο του ”αδελφή” ή ”″π****ης)).

Αν και ήταν μια συνάντηση που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, τα σχόλια του Πάπα μεταφέρθηκαν αρχικά στον ιταλικό ιστότοπο ερευνών Dagospia ενώ κάποια ιταλικά πρακτορεία ειδήσεων επιβεβαίωσαν τις αναφορές του Πάπα επικαλούμενα πολυάριθμες πηγές.

Η είδηση προκάλεσε σοκ κυρίως επειδή δημόσια, και μάλιστα πολύ συχνά, έχει εκφραστεί με ιδιαίτερο σεβασμό για τους ομοφυλόφιλους.

Οι προοδευτικοί υποστηρικτές του Πάπα έχουν συζητήσει εδώ και καιρό ότι, ενώ ελάχιστα έχουν αλλάξει στην πράξη όσον αφορά τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στον Καθολικισμό, ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε τον ”τόνο” της Εκκλησίας προς αυτούς.

Όταν ρωτήθηκε για τους ομοφυλόφιλους τα πρώτα χρόνια υπηρετούσε ως Πάπας είχε απαντήσεις: ”Ποιος είμαι εγώ να κρίνω;” και η δήλωση του είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε μερίδα του ιταλικού Τύπου.

Πρόσφατα προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς καθολικούς λέγοντας ότι οι ιερείς θα πρέπει να μπορούν να ευλογούν τα ομόφυλα ζευγάρια σε ορισμένες περιπτώσεις ενώ έχει συχνά τονίσει πως οι ομοφυλόφιλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην Εκκλησία.

Δημοφιλή