"Η ομοφυλοφιλία δεν είναι έγκλημα", λέει ο Πάπας Φραγκίσκος. Να μπει τέλος στην ποινικοποίηση

"Οι Επίσκοποι που στηρίζουν τέτοιους νόμους πρέπει να υποβληθούν σε μια διαδικασία μεταστροφής”. "Είναι αμαρτία η ομοφυλοφιλία; Ναι. Είναι όμως και το να μην είμαστε φιλάνθρωποι”.
via Associated Press

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τους νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία χαρακτηρίζοντας τους ως ”άδικους” και λέγοντας ότι ο Θεός αγαπά όλα τα παιδιά του όπως είναι. Στην συνέντευξή του μάλιστα στο Associated Press κάλεσε τους Καθολικούς επισκόπους που υποστηρίζουν τους νόμους να καλωσορίσουν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην εκκλησία.

«Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα», είπε ο Ποντίφικας αναγνωρίζοντας παράλληλα πως καθολικοί επίσκοποι σε ορισμένες χώρες υποστηρίζουν νόμους που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία ή κάνουν διακρίσεις σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας με τον ίδια μάλιστα να αναφέρεται σε αυτά τα φαινόμενα ως ”αμαρτία”.

Ωστόσο, απέδωσε τέτοιες συμπεριφορές στο πολιτισμικό υπόβαθρο και είπε πως ειδικά οι επίσκοποι πρέπει να αλλάξουν ώστε να αναγνωρίζουν την αξιοπρέπεια του καθενός.

Infographic: The Legal Status Of Homosexuality Worldwide | Statista You will find more infographics at Statista

″Αυτοί οι επίσκοποι πρέπει να υποβληθούν σε μια διαδικασία μεταστροφής” (χρησιμοποιώντας την λέξη που παραπέμπει στις υποτιθέμενες ”θεραπείες μεταστροφής” των ομοφυλοφίλων σε ετερόφυλους) και τους κάλεσε να επιδεικνύουν στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ”τρυφερότητα..όπως και ο Θεός προς τον καθένα από εμάς”.

Περίπου 67 χώρες παγκοσμίως ποινικοποιούν τη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα ομοφυλοφίλων, 11 από τις οποίες μπορούν ή επιβάλλουν τη θανατική ποινή, σύμφωνα με το The Human Dignity Trust, το οποίο εργάζεται για την κατάργηση τέτοιων νόμων.

Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, συμβάλλουν στην παρενόχληση, τον στιγματισμό και τη βία σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Χαρακτηρίζοντας τέτοιους νόμους ως άδικους ο πάπας Φραγκίσκος είπε ότι η Καθολική Εκκλησία μπορεί και πρέπει να εργαστεί για να να καταργηθούν. ”Πρέπει να το κάνει αυτό. Πρέπει να το κάνει αυτό” ειπε εμφατικά.

Θυμίζοντας την Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας είπε ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να είναι ευπρόσδεκτοι και να απολαμβάνουν σεβασμού αλλά και ότι κανένα ΛΟΑΤΚΙ άτομο δεν πρέπει να περιθωριοποιείται ή να υφίστανται διακρίσεις.

″Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού και ο Θεός μας αγαπά όπως είμαστε και για τη δύναμη που ο καθένας από εμάς αγωνίζεται για την αξιοπρέπειά του”, είπε ο Ποντίφικας.

Επίμεινε δε πως πρέπει να γίνει κατανοητή η διάκριση μεταξύ εγκλήματος και αμαρτίας όσον αφορά την ομοφυλοφιλία. ”Το να είσαι ομοφυλόφιλος δεν είναι έγκλημα”, είπε. ”Δεν είναι έγκλημα. Ναι, αλλά είναι αμαρτία. Ωραία, αλλά πρώτα ας διακρίνουμε μεταξύ αμαρτίας και εγκλήματος...Είναι επίσης αμαρτία να μην είμαστε φιλάνθρωποι μεταξύ μας”.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press

Δημοφιλή