Συμβούλιο της Ευρώπης: Συστάσεις για την αντιμετώπιση των διακρίσεων κατά των ΛΑΟΤΚΙ+ στη χώρα μας

Η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των δικαιωμάτων ισότητας ιδίως για τα διαφυλικά παιδιά.
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ο κορυφαίος οργανισμός παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης, το Συμβούλιο της Ευρώπης, προέτρεψε την χώρα μας να αναλάβει δράση κατά των «σοβαρών μορφών» διακρίσεων και μισαλλοδοξίας που αντιμετωπίζει η ΛΑΟΤΚΙ + κοινότητα της Ελλάδας, ειδικά τα παιδιά στα σχολεία.

Τα δικαιώματα ισότητας για τα διαφυλικά (intersex) άτομα που συχνά υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση «ομαλοποίησης» του φύλου σε νεαρή ηλικία πρέπει επίσης να ενισχυθούν, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

«Θα πρέπει να καθιερωθεί κατάρτιση για τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ΛΟΑΤΙ-φοβικής μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων στα σχολεία, προωθώντας παράλληλα την κατανόηση και τον σεβασμό των μαθητών ΛΟΑΤΙ», αναφέρει η έκθεση. «Κατά προτεραιότητα, οι αρχές [θα πρέπει] να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν τη μισαλλοδοξία και τις διακρίσεις εις βάρος των ιντερσεξ (διαφυλικών) ατόμων, ιδιαίτερα των παιδιών».

Η έκθεση, που συντάχθηκε από την ειδική επιτροπή παρακολούθησης για το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, γνωστή ως ECRI, ζητά την θέσπιση ειδικής νομοθεσίας που θα απαγορεύει αυτό που περιγράφει ως ιατρικά περιττές χειρουργικές επεμβάσεις που «ομαλοποιούν» (σ.σ θεραπείες ”μεταστροφής”) το φύλλο και άλλες μη αποδεκτές θεραπείες «ώσπου το διαφυλικό παιδί θα είναι σε θέση να συμμετέχει στην απόφαση, με βάση το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και την αρχή της ελεύθερης και ενημερωμένης συναίνεσης».

Η ECRI ανέφερε εξάλλου ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν οδηγίες στους δασκάλους και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για τα δικαιώματα ισότητας μεταξύ των φύλων.

«Αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να περιλαμβάνουν την προετοιμασία και την παραγωγή περαιτέρω κατάλληλου διδακτικού υλικού και τη θέσπιση σχολικών πολιτικών για την πρόληψη, την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση περιστατικών ΛΟΑΤΙ-φοβίας, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού», έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) χαιρέτισε ωστόσο το σχέδιο δράσης της Ελλάδας κατά του ρατσισμού, τις εξελίξεις στην ισότητα των ΛΑΟΤΚΙ, τις αλλαγές στον κώδικα μετανάστευσης για υπηκόους τρίτων χωρών και τις κινήσεις των εθνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων να δαμάσουν τη ρητορική μίσους.

Ωστόσο, οι ανησυχίες παραμένουν, λέει η ECRI στην τελευταία έκθεσή της για τη χώρα μας. Αυτά περιλαμβάνουν περιορισμούς στην ικανότητα των Ελλήνων Διαμεσολαβητών/Συνηγόρων του Πολίτη να εκπροσωπούν τα θύματα στο δικαστήριο, συχνή χρήση ρητορικής μίσους στη δημόσια ζωή και περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο οι ΜΚΟ μπορούν να βοηθήσουν τους μετανάστες. Επισημαίνει επίσης σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τα χαμηλά επίπεδα στέγασης και τις αναγκαστικές εξώσεις των Ρομά και τους ισχυρισμούς για ρατσιστική και ΛΟΑΤΙ-φοβική αστυνομική κακοποίηση.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, τόνισε πως ″Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+”. Ενώ για τις θεραπείες μεταστροφής είπε:

″Η επιτροπή Σισιλιάνου την επεξεργάστηκε. Καταργήσαμε με νόμο τις περιβόητες ”θεραπείες μεταστροφής”, μία πρωτόγνωρη πρακτική.. Το ζήτημα των επεμβάσεων σε intersex βρέφη ρυθίστηκε νομικά ώστε μετά από μία ηλικία και με απόφαση του παιδιού μόνο να γίνεται κάτι τέτοιο. Είναι σημαντικό ότι αυτά γίνονται από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση και όχι από κάποιοιυς που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικοί. Και για το θέμα του πολιτικού γάμου (ομόφυλων ζευγαριών) θα σας πω: Κάθε πράγμα στον καιρό του”.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Δημοφιλή