Βελιγράδι: Συγκρούσεις αστυνομικών με χούλιγκαν καθώς ξεκίνησε η πορεία περηφάνειας

Παρά τις απειλές από ομάδες κατά των ομοφυλόφιλων και την επίσημη απαγόρευση των αρχών.
via Associated Press

Σερβικές Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης συγκρούστηκαν το Σάββατο με χούλιγκανς στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου ξεκίνησε μια διεθνής πορεία Υπερηφάνειας των ΛΟΑΤΚΙ παρά τις απειλές από ομάδες κατά των ομοφυλόφιλων και την επίσημη απαγόρευση των αρχών.

Η ένταση ήταν μεγάλη στη σερβική πρωτεύουσα καθώς οι υπερεθνικιστές οπαδοί πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, πέτρες και φωτοβολίδες σε αστυνομικό κλοιό, ο οποίος απέκρουσε την επίθεση με ρόπαλα και ασπίδες ταραχών. Εκατοντάδες υποστηρικτές της πορείας Pride, εν τω μεταξύ, συγκεντρώθηκαν λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά στην καταρρακτώδη βροχή, χορεύοντας και τραγουδώντας καθώς η πορεία τους λάμβανε χώρα σε μια συντομευμένη διαδρομή.

via Associated Press

«Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη και ελευθερία», είπε ο Γκόραν Μίλετιτς, ένας από τους διοργανωτές της εκδήλωσης Pride.

Η σερβική αστυνομία αυτή την εβδομάδα απαγόρευσε την παρέλαση, επικαλούμενη τον κίνδυνο συγκρούσεων με τους ακροδεξιούς ακτιβιστές. Ωστόσο, οι διοργανωτές είπαν το Σάββατο ότι έλαβαν εγγυήσεις από την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, η οποία είναι λεσβία, ότι η εκδήλωση θα μπορούσε να συνεχιστεί.

«Μετά από εβδομάδες έντονης διεθνούς πίεσης, η Πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι η Πορεία EuroPride, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 (ωρα Ελλάδας) σήμερα, μπορεί να πραγματοποιηθεί», δήλωσε η European Pride Organizers Association.

«Η πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να εγγυηθεί ότι οι δρόμοι του Βελιγραδίου θα είναι ασφαλείς σήμερα το απόγευμα», ανέφερε η δήλωση.

Η Μπρνάμπιτς είπε ότι ήταν περήφανη που κατά τη διάρκεια ”όλης αυτής της εβδομάδας, με περισσότερες από 130 (LGBTQ) εκδηλώσεις, δεν υπήρξε ούτε ένα περιστατικό. Και αυτή είναι πραγματικά η σωστή εικόνα του Βελιγραδίου και της Σερβίας”.

Αρκετά περιστατικά αναφέρθηκαν πάντως νωρίτερα το Σάββατο με ακτιβιστές κατά των ομοφυλόφιλων να πετάνε μπουκάλια κατά της αστυνομίας και να προσπαθούν να διαπεράσουν τον αστυνομικό κλοιό. Η αστυνομία είπε ότι 31 άτομα συνελήφθησαν.

Οι διαδηλωτές κατά του Pride φωνάζουν συνθήματα μπροστά στον Αγ. Mάρκο κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής πορείας υπερηφάνειας LGBTQ στο Βελιγράδι, Σερβία, Σάββατο, Σεπτ. 17, 2022. Η σερβική αστυνομία απαγόρευσε την παρέλαση του Σαββάτου, επικαλούμενη τον κίνδυνο συγκρούσεων με ακροδεξιούς ακτιβιστές.
Οι διαδηλωτές κατά του Pride φωνάζουν συνθήματα μπροστά στον Αγ. Mάρκο κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής πορείας υπερηφάνειας LGBTQ στο Βελιγράδι, Σερβία, Σάββατο, Σεπτ. 17, 2022. Η σερβική αστυνομία απαγόρευσε την παρέλαση του Σαββάτου, επικαλούμενη τον κίνδυνο συγκρούσεων με ακροδεξιούς ακτιβιστές.
via Associated Press

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλεξάνταρ Βουλίν προειδοποίησε το Σάββατο ότι η υπηρεσία του ”δεν θα ανεχθεί καμία βία στους δρόμους του Βελιγραδίου και ότι θα εφαρμόσει αυστηρά το νόμο”.

Η ΕΕ και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι, καθώς και οργανώσεις για τα δικαιώματα, είχαν προτρέψει τον λαϊκιστή Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς να επιτρέψει τη διεξαγωγή της πορείας Υπερηφάνειας. Ωστόσο, ο Βούτσιτς είχε πει ότι η αστυνομία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανές ταραχές από ακροδεξιές ομάδες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Αυτές οι ακροδεξιές ομάδες, μερικές από τις οποίες θεωρούνται προσκείμενες στην εθνικιστική κυβέρνηση του Βούτσιτς, απαγορεύτηκε επίσης να συγκεντρωθούν το Σάββατο, αλλά είπαν ότι θα αγνοήσουν την απόφαση.

Αρκετές νομικές προσφυγές από τους διοργανωτές της πορείας κατά της απαγόρευσης έχουν απορριφθεί από τις σερβικές αρχές.

Δημοφιλή