Σρι Λάνκα: Επτά νεκροί ελέφαντες, πιθανώς από δηλητηρίαση

Η δολοφονία άγριων ελεφάντων είναι παράνομη στη χώρα, αν και οι πληθυσμοί των ελεφάντων συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τις αγροτικές κοινότητες.
STR via Getty Images

Οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν ξεκινήσει έρευνα μετά την ανακάλυψη επτά ελέφαντες βρέθηκαν νεκροί την περασμένη εβδομάδα με πιθανότερη αιτία την δηλητηρίαση. Συγκεκριμένα, τέσσερις από αυτούς βρέθηκαν νεκροί την Παρασκευή και άλλοι τρεις το Σάββατο στο Δάσος Χαμπάρανα.

Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι οι περισσότεροι ήταν θηλυκοί και μάλιστα του ίδιου κοπαδιού, ενώ μία εξ αυτών ήταν έγκυος. Υποπτεύονται τους χωρικούς της περιοχής για δηλητηρίασή τους, καθώς πολλές φορές έχουν καταγγείλει ότι καταστρέφουν τις καλλιέργειές τους.

Τη Δευτέρα, ένας άλλος ελέφαντας βρέθηκε σκοτωμένος στο κεντρικό αποθεματικό δάσος της Σρι Λάνκα, αν και δεν έχει γίνει σαφές εάν οι θάνατοι σχετίζονται.

Η δολοφονία άγριων ελεφάντων είναι παράνομη στη χώρα, αν και οι πληθυσμοί των ελεφάντων συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τις αγροτικές κοινότητες.

Δεκάδες ελέφαντες κρατούνται αιχμάλωτοι για να αυξήσουν το εισόδημα των ντόπιων από τους τουρίστες, ενώ άλλοι αναγκάζονται να παρελαύνουν για ώρες νηστικοί στα τοπικές θρησκευτικές εορτές. Ένας από αυτούς πέθανε από την εξουθένωση.

LAKRUWAN WANNIARACHCHI via Getty Images

Νωρίτερα αυτό το μήνα, 17 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε μια θρησκευτική πομπή στην Κόττε όταν δύο ελέφαντες έτρεχαν σε κατάσταση αμόκ.

Η τελευταία επίσημη απογραφή αριθμών άγριων ελεφάντων πραγματοποιήθηκε το 2011 και αποκάλυψε ότι 5.879 παραμένουν στη Σρι Λάνκα – ο μεγαλύτερος αριθμός στον κόσμο.

Πηγή: BBC