Στη «φάκα» της Αρχής για το ξέπλυμα για μαϊμού «επιστρεπτέες» προκαταβολές

Μαγείρεψαν τα στοιχεία και εισέπραξαν πάνω από 300.000 ευρώ.
Adrian Rodriguez via Getty Images

Η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος εντόπισε τουλάχιστον μια εταιρία που εισέπραξε μεγάλα χρηματικά ποσά για επιστρεπτέες προκαταβολές αφού μαγείρεψε τα στοιχεία για να εμπίπτει στις προϋποθέσεις του νόμου. Δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί επιχειρηματιών και λογιστών

Στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών επιχειρηματιών και λογιστών που φέρονται να είχαν στήσει μια ιστορία παράνομης είσπραξης μεγάλων επιστρεπτέων προκαταβολών που δόθηκαν από την κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας, προχώρησε η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου χρήματος, υπό τον ε.τ αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αρχή «χτύπησε» η συμμετοχή συγκεκριμένων λογιστών σε παλαιότερες δικογραφίες για υποθέσεις απόκρυψης ΦΠΑ( με το σύστημα καρουζέλ) και άρχισε έρευνα για συγκεκριμένη εταιρία που εμφανίστηκε ως πληττόμενη προκειμένου να εισπράξει υψηλή επιστρεπτέα προκαταβολή για την περίοδο της πανδημίας. Παράλληλα εντοπίστηκε και άλλη που ιδρύθηκε – σύμφωνα με το πόρισμα- μόνο και μόνο για να εισπράξει τα χρήματα που δόθηκαν για καινούργιες εταιρίες. Ήταν δηλαδή μια εταιρία μαϊμού. Το σύστημα όμως τελικά χτύπησε κόκκινο και εκεί…

Αρχή για το ξέπλυμα: Απάτη σε βάρος του Δημοσίου

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχή ζήτησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης να μάθει της προϋποθέσεις για να υπαχθεί μια επιχείρηση στις πληττόμενες . Έτσι εντόπισε δυο πράγματα:

-Αφενός εταιρία , κατά το πόρισμα που συντάχθηκε , που εμφάνιζε μαϊμού – τζίρο , δηλαδή αυξημένο κατά το παρελθόν, για να φαίνεται μεγαλύτερη η ζημία της την περίοδο της πανδημίας ώστε εισπράξει μεγάλες επιστρεπτέες προκαταβολές. Η διαπίστωση αυτή, ως αρχική ένδειξη, οδήγησε την αρχή στη σύνταξη πορίσματος για ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της απάτης σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Το ποσό που φέρεται να εισπράχθηκε αγγίζει τις 300.000 ευρώ.

-Αφετέρου εταιρία (μαϊμού ουσιαστικά) που ιδρύθηκε, με μοναδικό σκοπό επίσης να λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή, χωρίς πραγματικά να έχει καμία εμπορική δραστηριότητα.

Τα πορίσματα έχουν διαβιβαστεί εδώ και αρκετές μέρες στην Εισαγγελία Αθηνών.

Δημοφιλή