Στο 51% η συμμετοχή των Ευρωπαίων πολιτών στις Ευρωεκλογές - Οι έδρες των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις
Ο εκπρόσωπος του ευρωκοινοβουλίου παρουσιάζει τις πρώτες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του νέου ευρωκοινοβουλίου
Ο εκπρόσωπος του ευρωκοινοβουλίου παρουσιάζει τις πρώτες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του νέου ευρωκοινοβουλίου
HuffPost Greece

Στο 51% ανέρχεται η συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών στις ευρωεκλογές ποσοστό λίγο υψηλότερο από τις εκλογικές αναμετρήσεις των περασμένων ετών, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τους εκπροσώπους Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης, βάσει των πρώτων μετρήσεων οι ομάδες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και το Renew Europe (κεντρώοι και φιλελεύθεροι) διατηρούν από κοινού την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά την άνοδο των δυνάμεων της ακροδεξιάς.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα καταλαμβάνει 181 έδρες, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες 135 και η Renew Europe 82 έδρες.

Το κόμμα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR)του οποίου ηγείται η Μελόνι συγκεντρώνει 71 έδρες και το ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) της Μαρί Λεπέν κερδίζει62 έδρες. Οι Πράσινοι 53 έδρες και η Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE) 34 έδρες. Ο αριθμός των Μη Εγγεγραμμένων (NI) είναι 51, ενώ οι νέες έδρες που μένει να αποφασιστεί σε ποιά πολιτική ομάδα θα ενταχθούν, είναι 51.

Ο μεγάλος συνασπισμός ΕΛΚ, S&D και Renew συγκεντρώνουν μαζί 398 έδρες, επί συνόλου 720. Υπενθυμίζεται ότι ο μαγικός αριθμός για την εκλογή του ή της προέδρου της Κομισιόν είναι ο 361.

.
.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Όπως γίνεται αντιληπτό το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναμένεται να κερδίσει αυτές τις εκλογές, εξασφαλίζοντας 181 ευρωβουλευτές, από 176 το 2019. Σημειώνεται ότι το πρώτο κόμμα προτείνει και τον υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν. Στην προκείμενη περίπτωση έχει προτείνει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) θα χάσουν τέσσερις έδρες, μειώνοντας τον αριθμό των ευρωβουλευτών τους από 139 σε 135.

Επίσης λόγω του λεγόμενου ”πράσινου αιφνιδιασμού” που προκύπτει από τις διαμαρτυρίες των αγροτών κατά της περιβαλλοντικής ατζέντας της Ευρώπης, οι Πράσινοι είναι έτοιμοι να υποστούν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα, χάνοντας 18 έδρες από τις 71 που είναι σήμερα. Ομοίως, το Renew αντιμετωπίζει σημαντικές απώλειες, με τον αριθμό των ευρωβουλευτών της να μειώνεται από 102 σε 82.

Η υποστήριξη για τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) έχει αυξηθεί ελαφρώς, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα κερδίσουν δύο ακόμη ευρωβουλευτές, φτάνοντας συνολικά τους 71 στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα γίνουν η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα.

Εν τω μεταξύ, η ακροδεξιά Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) σημείωσε απότομα κέρδη, αυξάνοντας τον αριθμό των εδρών της από 49 σε 62.

Κόμματα όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ανήκουν επί του παρόντος στην ομάδα των μη εγγεγραμμένων βουλευτών, αλλά αναμένεται να ενταχθούν σε μια πολιτική οικογένεια για να αυξήσουν την επιρροή τους στις νομοθετικές διαδικασίες.

Να επισημάνουμε ότι αυτά είναι μόνο προκαταρκτικά αποτελέσματα και ότι οι πολιτικές ομάδες αναμένεται να αναδιαμορφωθούν.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πως διαμορφώνεται η δυναμική των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Δημοφιλή