Στο σφυρί η συλλογή έργων τέχνης αξίας ενός δισ. του Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft

Η μεγαλύτερη δημοπρασία στην ιστορία. Περιλαμβάνει 150 έργα που εκτείνονται σε μία περίοδο 500 ετών, από Μποτιτσέλι μέχρι Ντέιβιντ Χόκνεϊ.
(Photo by Kim Kulish/Corbis via Getty Images)
(Photo by Kim Kulish/Corbis via Getty Images)
Kim Kulish via Getty Images

Η συλλογή έργων τέχνης του μεγιστάνα της τεχνολογίας Πολ Άλεν, συνιδρυτή της Microsoft, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 65 ετών το 2018, βγαίνει σε δημοπρασία από τον Οίκο Christie’s.

Η αξία της συλλογής καθιστά τη δημοπρασία τη μεγαλύτερη στην ιστορία, σύμφωνα με το BBC ή μία από τις μεγαλύτερες που έχουν διοργανωθεί ποτέ με έργα ενός και μόνο ιδιοκτήτη σε open market, σύμφωνα με τη Wall Street Journal που μετέδωσε πρώτη την είδηση.

Η συλλογή του Άλεν, ο οποίος ήταν στη λίστα των 200 κορυφαίων συλλεκτών του ARTnews για περισσότερες από δύο δεκαετίες, περιλαμβάνει 150 έργα, που εκτείνονται σε μία περίοδο 500 ετών, από τους Old Masters και τους ιμπρεσιονιστές, μέχρι τη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, όπως μεταξύ άλλων, Μποτιτσέλι, Ρενουάρ, Ντέιβιντ Χόκνεϊ και Ρόι Λιχτενστάιν και η αξία της υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ανάμεσα στα προς πώληση έργα είναι και ο πίνακας του Πολ Σεζάν, La Montagne Sainte-Victoire (1888), η αξία του οποίου ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια.

Τα έσοδα από την ιστορική δημοπρασία του Νοεμβρίου θα δοθούν σύμφωνα με την επιθυμία του Πολ Άλεν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οίκου Christie’s, Γκιγιόμ Τσερούτι, δήλωσε ότι η δημοπρασία δεν θα μοιάζει με καμία άλλη. «Η εμπνευσμένη φιγούρα του Πολ Άλεν, η εξαιρετική ποιότητα και η ποικιλομορφία των έργων και η προσήλωση στη φιλανθρωπία όπου θα διατεθούν όλα τα έσοδα, δημιουργούν έναν μοναδικό συνδυασμό που θα κάνει την πώληση της συλλογής Paul G Allen ένα γεγονός άνευ προηγουμένου».

Ο Άλεν εγκατέλειψε το ρόλο του στη Microsoft το 1983 όταν διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin, μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Μπλι Γκέιτς και Πολ Άλεν το 1984. (Photo by © Doug Wilson/CORBIS/Corbis via Getty Images)
Μπλι Γκέιτς και Πολ Άλεν το 1984. (Photo by © Doug Wilson/CORBIS/Corbis via Getty Images)
Doug Wilson via Getty Images

Η σχέση του με τον συνιδρυτή της Microsoft και παιδικό του φίλο, Μπιλ Γκέιτς δεν ήταν εκείνη την περίοδο στην καλύτερη φάση της, αλλά βελτιώθηκε στην πορεία και ο Άλεν παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μέχρι το 2000.

Μετά τη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ο Άλεν ίδρυσε μια ιδιωτική εταιρεία με την αδελφή του Τζόντι, τη Vulcan Inc, η οποία διαχειριζόταν τις επιχειρήσεις και το φιλανθρωπικό του έργο. Είχε ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Microsoft.

Το 2010 δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει μετά θάνατον το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Την εποχή εκείνη ήταν ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με περιουσία 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2009 υποβλήθηκε σε θεραπεία για λέμφωμα non-Hodgkin και το 2018 πέθανε από επιπλοκές της νόσου.

Δημοφιλή