Στους 125 οι νεκροί από την έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν από την έκρηξη μεταφέρθηκαν στην Αρμενία.
via Associated Press

Στους 125 ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη και την πυρκαγιά που σημειώθηκε σε δεξαμενή καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την Δευτέρα, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Azerbaijan επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της Αρμενίας.

Τα πτώματα εκείνων που σκοτώθηκαν από την έκρηξη μεταφέρθηκαν στην Αρμενία, διευκρίνισε το πρακτορείο.

Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον θύλακα την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μια επίθεση-αστραπή. Χιλιάδες Αρμένιοι κάτοικοι της περιοχής φεύγουν τις τελευταίες ημέρες, αναζητώντας καταφύγιο στην Αρμενία.

Η έκρηξη της Δευτέρας, τα αίτια της οποίας δεν έχουν διευκρινιστεί, σημειώθηκε σε έναν δρόμο κοντά στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ.

Το Μπακού δεν θα χρησιμοποιήσει βία για να δημιουργήσει έναν ”διάδρομο” προς το Ναχιτσεβάν

Το Αζερμπαϊτζάν δεν σκοπεύει να αναλάβει στρατιωτική δράση για να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς τον θύλακα του Ναχιτσεβάν μέσω της Αρμενίας, διαβεβαίωσε σήμερα ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Αζέρου προέδρου.

Η στρατιωτική επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας, κατά την οποία οι Αζέροι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τον ορεινό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ πυροδότησε φόβους στην Αρμενία ότι ο Μπακού μπορεί να χρησιμοποιήσει βία για να δημιουργήσει έναν «διάδρομο» προς το Ναχιτσεβάν. Όμως ο Χικμέτ Χατζίεφ, ο σύμβουλος του προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, είπε ότι το Μπακού θέλει μόνο να δημιουργήσει συγκοινωνιακές συνδέσεις μέσω της Αρμενίας, κάτι που, όπως είπε, θα ωφελούσε και τις δύο χώρες αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

«Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει στρατιωτικούς στόχους για τα εδάφη της Αρμενίας, αυτό είναι (…) εκτός της ατζέντας του Αζερμπαϊτζάν» είπε στο πρακτορείο Reuters. «Η πρότασή μας προς την Αρμενία αφορά την κατασκευή γραμμών συνδεσιμότητας, διαδρόμων μεταφοράς, με πολύ ειρηνικό τρόπο», πρόσθεσε.

Χθες ο Αλίεφ, στη συνάντηση που είχε στο Ναχιτσεβάν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπαινίχθηκε τη δημιουργία ενός τέτοιου χερσαίου διαδρόμου με τον οποίο το Αζερμπαϊτζάν θα αποκτούσε απευθείας σύνδεση με τη στενή σύμμαχό του, την Τουρκία.

Ένα κανάλι στο Telegram που συνδέεται με τους Αρμένιους του Καραμπάχ και αποκαλείται «Δημοκρατία του Αρτσάχ» χαρακτήρισε «δυσοίωνες» τις δηλώσεις του Αλίεφ. «Ο νέος στόχος του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας είναι το Σιούνικ (η επαρχία της νότιας Αρμενίας από την οποία θα περνούσε ένας τέτοιος διάδρομος). Ήδη, το διακηρύσσουν ανοιχτά. Οι προετοιμασίες του πολέμου είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε το κανάλι αυτό.

Ένα κομβόι αυτοκινήτων των εθνοτικών Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κινείται προς το Kornidzor στην περιοχή Syunik, Αρμενία, 26 Σεπτεμβρίου 2023. Χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά την ταχεία στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν για την ανάκτηση του ελέγχου της αποσχισθείσας περιοχής μετά από μια αυτονομιστική σύγκρουση τριών δεκαετιών
Ένα κομβόι αυτοκινήτων των εθνοτικών Αρμενίων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κινείται προς το Kornidzor στην περιοχή Syunik, Αρμενία, 26 Σεπτεμβρίου 2023. Χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά την ταχεία στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν για την ανάκτηση του ελέγχου της αποσχισθείσας περιοχής μετά από μια αυτονομιστική σύγκρουση τριών δεκαετιών
via Associated Press

Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν μίλησε ξανά με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Αλίεφ, ζήτησε την προστασία των αμάχων

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ προσθέτοντας ότι ο Αλίεφ είπε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική δράση. Η Ουάσινγκτον κάλεσε τον επικεφαλής της αζερικής διπλωματίας η χώρα του να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των αμάχων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να επιτρέψει εκεί την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Μίλερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ”ο υπουργός Μπλίνκεν συνομίλησε ξανά με τον πρόεδρο Αλίεφ σήμερα και υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να διασφαλιστεί η άνευ όρων προστασία και η ελευθερία της κυκλοφορίας για τους αμάχους καθώς και η ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ”.

Χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ προσπαθούν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους για να πάνε στην Αρμενία, μια εβδομάδα μετά την επίθεση αστραπή του Αζερμπαϊτζάν σε αυτόν τον θύλακα του Καυκάσου που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα ότι 28.120 πρόσφυγες έχουν φθάσει στο έδαφός της, προερχόμενοι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το Αζερμπαϊτζάν άνοιξε την Κυριακή τον μοναδικό δρόμο που οδηγεί από αυτή την περιοχή στην Αρμενία, τέσσερις ημέρες μετά τη συνθηκολόγηση των αυτονομιστών και μια συμφωνία εκεχειρίας που τοποθετεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπό τον έλεγχο του Μπακού.

Κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, ο πρόεδρος Αλίεφ ”δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική δράση και εμείς περιμένουμε από αυτόν να το τηρήσει”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε ενημέρωση του Τύπου.

″Δήλωσε επίσης ότι μπορεί να δεχθεί μια αποστολή παρατηρητών και εμείς περιμένουμε από αυτόν να το τηρήσει”, συμπλήρωσε.

Αρκετές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης μιας διεθνούς αποστολής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα περιθώρια δράσης της οποίας μένουν να συζητηθούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην περιοχή, πρόσθεσε ο Μίλερ.

Ο Μπλίνκεν μίλησε επίσης τις τελευταίες ημέρες με τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τρείς συναντήσεις ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με στόχο να κατευναστούν οι εντάσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, χωρίς όμως αυτές να καρποφορήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Δημοφιλή