Τα 10 μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε πριν εξαφανιστούν από τον χάρτη

Αν δεν τα επισκεφτείς σύντομα, ίσως αύριο δεν θα υπάρχουν.
|
Simone Padovani/Awakening via Getty Images

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη και πολλά μέρη -αρκετά σύντομα- δεν θα έχουν την ομορφιά που διατηρούν σήμερα. Πέρα από τις κλασσικές τουριστικές εξορμήσεις, υπάρχουν πολλές περιοχές, λιγότερες γνωστές, που αν δεν επισκεφτείς σύντομα, ίσως αύριο δεν θα υπάρχουν.

Ακολουθούν 10 προορισμοί που πρέπει να επισκεφτείς οπωσδήποτε πριν εξαφανιστούν!

1. Τατζ Μαχάλ, Ινδία

Yahoo Vida y Estilo

Το Τατζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η βιομηχανική και η ατμοσφαιρική ρύπανση της χώρας, όμως, απειλούν το διασημότερο μνημείο της Ινδίας το οποίο, πλέον, δεν φαίνεται καν από το τουριστικό φρούριο.

2. Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, Αίγυπτος

Kitti Boonnitrod via Getty Images

Η Πυραμίδα του Χέοπα (επίσης γνωστή ως η Μεγάλη πυραμίδα της Γκίζας ή Μεγάλη Πυραμίδα) είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Νεκρόπολης της Γκίζας, η οποία συνορεύει με τη σύγχρονη πόλη της Γκίζας στην Αίγυπτο. Είναι το αρχαιότερο από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, και το μόνο που σώζεται στις μέρες μας. Λόγω της παρόδου του χρόνου, ωστόσο, έχει υποστεί μεγάλη διάβρωση.

3. Βενετία, Ιταλία

Getty Editorial

Η Βενετία είναι πόλη της Ιταλίας χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και ενώνονται μεταξύ τους με γέφυρες. Είναι φημισμένη για την ομορφιά της τοποθεσίας της, την αρχιτεκτονική της και τα έργα τέχνης της. Ολόκληρη η πόλη είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μαζί με τη λιμνοθάλασσά της. Γνωστή και ως «η βυθισμένη πόλη», τα επίπεδα της θάλασσας γύρω από τη Βενετία αυξάνονται δραματικά και ως εκ τούτου η πόλη πλημμυρίζει κατά μέσο όρο 100 φορές το χρόνο.

4. Κάσμπα Τελουέτ, Μαρόκο

Architectural Digest

Το Κάσμπα Τελουέτ, είναι ένα φρούριο κοντά στο Μαρακές . Ήταν η έδρα της οικογένειας El Glaoui , έτσι μερικές φορές αποκαλείται και Ανάκτορο των Γλαούι. Χτίστηκε κατά τον 18ο αιώνα. Το παλάτι μπορείς ακόμα να το επισκεφθεί κάποιος αλλά κατά την πάροδο του χρόνου καταστρέφεται όλο και περισσότερο και σιγά σιγά καταρρέει. Το 2010 συνεχίστηκαν οι εργασίες για την αποκατάστασή του.

5. Πέτρα, Ιορδανία

ASSOCIATED PRESS

«Η ροδοκόκκινη πόλη που είναι αρχαία σαν το μισό του χρόνου». Όλη η πόλη της Πέτρας με τα κτίσματα της είναι λαξευμένη πάνω σε μαλακά ψαμμιτικά πετρώματα και αποτελεί ένα ζωντανό μνημείο ενός αξιοθαύμαστου πολιτισμού. Η αρχιτεκτονική της πόλης έχει έντονη την επίδραση των Ελλήνων και των Ρωμαίων. Πλέον απειλείται λόγω διάφορων τύπων διάβρωσης και λόγω του θαλασσινού νερού.

6. Ακτή Μπιγκ Σερ, Καλιφόρνια

Sean M. Haffey via Getty Images

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Καλιφόρνια, η παρουσία ακραίων φυσικών καταστροφών, όπως η ξηρασία, οι κατολισθήσεις και οι δασικές πυρκαγιές, απειλούν συνεχώς συνεχώς την ακτογραμμή.

7. Μαλδίβες, Ινδικός Ωκεανός

Matteo Colombo via Getty Images

Η Δημοκρατία των Μαλδίβων ή Μαλδίβες Νήσοι είναι νησιωτική χώρα που συναποτελείται από ατόλες στον Ινδικό ωκεανό. και αποτελούν παγκοσμίως υψηλό πόλο τουριστικής έλξης. Με την πρώτη ματιά, ποτέ δεν θα υποθέσετε ότι ο τροπικός αυτός παράδεισος απειλείται, αλλά τα νησιά στις Μαλδίβες κινδυνεύουν από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

8. Παταγονία, Χιλή

Scott Biales via Getty Images

Η Παταγονία προσδιορίζεται ως γεωγραφική περιοχή που καταλαμβάνει το νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής και βρίσκεται στις νότιες περιοχές της Αργεντινής και της Χιλής. Ερευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Cornell υπαγορεύει ότι τα πεδία του πάγου μειώνονται με ρυθμό μιάμιση φορά ταχύτερα από ό,τι καταγράφηκε σε προηγούμενες μελέτες.

9. Μέγα Σινικό Τείχος, Κίνα

ASSOCIATED PRESS

Το Σινικό Τείχος είναι μια κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, με σκοπό την προστασία της Κίνας από τις επιδρομές των μογγολικών και των τουρκικών φύλων και αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος ανθρώπινο οικοδόμημα. Κινδυνεύει από τις επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού και του υπερπληθυσμού.

10. Γκραντ Κάνυον, Αριζόνα

NurPhoto via Getty Images

Το Μεγάλο Φαράγγι, είναι ένα μακρύ φαράγγι που σμιλεύτηκε από τον ποταμό Κολοράντο και βρίσκεται στην πολιτεία της Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελεί το Εθνικό Πάρκο του Γκραν Κάνυον, ένα από τα πρώτα εθνικά πάρκα των ΗΠΑ και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Έχει ονομαστεί ένα από τα 11 πιο απειλούμενα ιστορικά αξιοθέατα στις ΗΠΑ καθώς απειλείται από τον τουρισμό και τις επανειλημμένες προσπάθειες να το χρησιμοποιήσουν ως ορυχείο για ουράνιο.

πηγή: Vogue, Wikepedia