Τα 8+1 νεότερα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν τεθεί σε υπηρεσία τα τελευταία χρόνια

«Συνήθεις ύποπτοι» μα και αεροσκάφη όχι τόσο γνωστά στο δυτικό κοινό.
Tatyana Makeyeva via Reuters

Λίστα με τα οκτώ νεότερα μαχητικά αεροσκάφη που έχουν τεθεί σε υπηρεσία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σε βίντεό του το κανάλι The Buzz στο YouTube.

Μεταξύ των μαχητικών φιγουράρουν γνωστά ονόματα στο δυτικό (και το ελληνικό ειδικότερα) κοινό, ωστόσο υπάρχουν μεταξύ αυτών και αεροσκάφη τα οποία είναι σε ένα βαθμό άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Ακολουθεί η λίστα:

F-16V: Η πλέον σύγχρονη έκδοση του εξαιρετικά επιτυχημένου μαχητικού, έκανε το «ντεμπούτο» της το 2018. Υπενθυμίζεται πως στη συγκεκριμένη έκδοση αναβαθμίζονται και πάνω από 80 ελληνικά F-16.

J-10C: Κινεζικό πολλαπλών ρόλων μαχητικό, θεωρείται αντίστοιχο του F-16. Η συγκεκριμένη έκδοσή του τέθηκε σε υπηρεσία το 2018.

KF-16 – αναβαθμισμένη έκδοση: Το πολλαπλών ρόλων κορεατικό μαχητικό- παραλλαγή του F-16.

F-35C: Το γνωστό και μη εξαιρετέο αμερικανικό μαχητικό, η απόκτηση του οποίου από την Ελλάδα συζητάται ήδη. Η έκδοση C, για το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, τέθηκε σε υπηρεσία το 2019.

J-16D: Το κινεζικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου υπηρετεί από το 2020. Πρόκειται για ένα μαχητικό βασισμένο στο ρωσικό Su-27.

MiG-35D: Το πολλαπλών ρόλων ρωσικό μαχητικό- «διάδοχος» του MiG-29 υπηρετεί από το 2021.

Su-57: Το προηγμένο ρωσικό μαχητικό πολλαπλών ρόλων που προωθείται ως 5ης γενεάς, είναι σε υπηρεσία από τα τέλη του 2020.

MiG-35S: Μια άλλη έκδοση του προαναφερθέντος MiG-35, σε υπηρεσία από το 2019.

Πέραν των 8 αυτών αεροσκαφών, να επισημάνουμε εδώ πως από τη λίστα απουσιάζει η νέα έκδοση του νέου αποκτήματος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας: Το Rafale F3-R εντάχθηκε επίσημα σε υπηρεσία το 2021, ενσωματώνοντας ένα μεγάλο εύρος νέων δυνατοτήτων.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα