ΔΙΕΘΝΕΣ
30/03/2020 11:00 EEST | Updated 30/03/2020 11:00 EEST

Τα αποτελέσματα της καραντίνας στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Εικόνες από τον δορυφόρο συγκριτικά με τον Μάρτιο του 2019.

REUTERS/ESA

Η ατμοσφαιρική μόλυνση έχει μειωθεί κατά 40% περίπου στις αστικές περιοχές σε όλη την Ευρώπη μετά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία των δορυφόρων παρακολούθησης της ατμόσφαιρας.

Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, η Μαδρίτη, το Μιλάνο και η Φρανκφούρτη, κατέγραψαν μείωση στα μέσα επίπεδα των βλαβερών οξειδίων του αζώτου μέσα σε λίγες μέρες.

REUTERS/ESA

Εικόνες από το δορυφόρο Sentinel-5 δείχνουν συγκριτικά τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου κατά την περίοδο 14-25 Μαρτίου στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο των συγκεντρώσεων τπου Μαρτίου του 2019.

«Μερικές από αυτές τις τιμές έχουν μειωθεί περίπου κατά 40%... πρόκειται για δραστική μείωση», είπε στο Reuters ο Josef Aschbacher του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA ). Το διοξείδιο του αζώτου, ένα επιβλαβές αέριο που εκπέμπεται από αυτοκίνητα και εργοστάσια, κατηγορείται για ορισμένες αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις.

Σχεδόν κάθε Ευρωπαίος που κατοικεί στην πόλη εκτίθεται σε επίπεδα ρύπανσης που υπερβαίνουν τα υγιή επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) του 2019.

REUTERS/ESA