Τα μηνύματα Μητσοτάκη μέσα από τις ανακοινώσεις για το ρεύμα

Ιδιαίτερη αναφορά στη μεσαία τάξη, σκληρή γλώσσα για την ΕΕ και αποδόμηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
.
.
Denis Pobytov via Getty Images

Στην ανακοίνωση του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης και των μέτρων που θα οδηγήσουν στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεσαία τάξη. Και δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς η μεσαία τάξη είναι αυτή που έχει πληγεί σημαντικά από τις αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος.

Στήριξη στη μεσαία τάξη

Ο υπολογισμός που είχε γίνει στην αρχή της ενεργειακής κρίσης σχετικά με την κατανάλωση των νοικοκυριών για την οποία θα δινόταν επιδότηση, αποδείχθηκε ότι άφηνε εκτός των ενισχύσεων μεγάλο αριθμό καταναλωτών. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση δίνεται μέχρι τώρα για κατανάλωση έως 300 KWh.

Είναι όμως ένα όριο που πολύ εύκολα το ξεπερνά μία ολιγομελής οικογένεια, ειδικά μέσα στη χειμερινή περίοδο. Και οι λογαριασμοί που προκάλεσαν… «ηλεκτροπληξία» στους καταναλωτές, αφορούν κυρίως τέτοιες περιπτώσεις.

Μέχρι τώρα δηλαδή είχε δοθεί περισσότερο βάρος στην προστασία των ευάλωτων καταναλωτών και δεν υπήρξε κάποια μέριμνα για όσους τυπικά ανήκουν σε άλλη εισοδηματική κατηγορία αλλά που δύσκολα θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μεγάλα έξοδα που ήταν εκτός του αρχικού τους προϋπολογισμού, όπως αυτά των φουσκωμένων λογαριασμών. Για αυτό και ο κυβερνητικός σχεδιασμός εστίασε στη διόρθωση αυτής της αστοχίας. Είναι κάτι που τόνισε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του, κάνοντας λόγο για «υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς αυτών που χρησιμοποίησαν λίγο περισσότερο ρεύμα».

Πλέον, με τα νέα μέτρα, θα επιστραφεί ποσό έως 600 ευρώ σε καταναλωτές που είχαν πρόσθετες επιβαρύνσεις και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ, δηλαδή σε πολίτες που ανήκουν στην πολυπληθή μεσαία τάξη. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι από εδώ και πέρα δεν καλύπτονται μόνο κύριες κατοικίες αλλά και εξοχικές.

Ειδικά αν σκεφτούμε ότι μπαίνει το καλοκαίρι και θα ξεκινήσει η χρήση των κλιματιστικών. Παράλληλα, απομακρύνεται ο κίνδυνος να ξαναδούν τόσο αυξημένα τιμολόγια, κάτι για το οποίο δεσμεύθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας ότι: «Είμαι αποφασισμένος να διορθώσουμε τις αδικίες του χθες, να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνα του σήμερα, αλλά και να αποτρέψουμε κινδύνους του αύριο».

«Κατώτερη των περιστάσεων η Ευρώπη»

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του το τελευταίο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα των ενεργειακών ανατιμήσεων, η Ελλάδα θα εφαρμόσει δικό της εθνικό σχέδιο.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων από τον πρωθυπουργό στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά επί της ουσίας απάντηση δεν δόθηκε. Οπότε η κυβέρνηση εκπόνησε νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην κρύβει την ενόχληση του για την κωλυσιεργία των Βρυξελλών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της ανακοίνωσης του τόνισε ότι σε αντίθεση με την εποχή της πανδημίας και τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, «εδώ η Ευρώπη εμφανίζεται -μέχρι σήμερα τουλάχιστον- κατώτερη των περιστάσεων. Και, δυστυχώς, η λύση της αργεί. Γι’ αυτό και η Ελλάδα συνεχίζει να την διεκδικεί αλλά στο μεταξύ δεν αδρανεί. Δεν θα την περιμένει».

Είναι βέβαιο ότι το μήνυμα του πρωθυπουργού θα φτάσει στην ΕΕ και αναμένεται με ενδιαφέρον η Σύνοδος Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για το τέλος του μήνα.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις ώστε να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας. Εφόσον οι εταίροι κινηθούν ταχύτερα και αποφασίσουν να δοθεί ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, θα μειωθεί η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό. Πάντως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες ότι δεν πρόκειται να περιμένει «μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία», για αυτό και προχωρά στην εφαρμογή του σχεδίου που εκπόνησε το κυβερνητικό επιτελείο.

Πιο αποτελεσματικές οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε σύγκριση με όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Είναι γεγονός ότι οι ανατιμήσεις στην αγορά που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και κυρίως οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια, έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μεγάλου αριθμού πολιτών, κάτι που έχει αποτυπωθεί και σε δημοσκοπήσεις.

Και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες –έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική χρονιά- αυτή η δυσαρέσκεια μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι κάτι που έχουν αντιληφθεί στην κυβέρνηση καθώς μέλη της αλλά κυρίως βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος γίνονται δέκτες παραπόνων, ακόμα και από ψηφοφόρους της ΝΔ.

Και όσο το πρόβλημα της ακρίβειας παραμένει, εντείνονται οι πολιτικές πιέσεις, ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και τη δημοσιοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδίου Στήριξης, κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι πιο αποτελεσματικές σε σχέση με όσα έχει προτείνει ο Αλ. Τσίπρας.

«Πρώτον, σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις τιμών του ρεύματος, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για μείωση κατά 50%, ενώ με τις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η μείωση θα κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80%. Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για πλαφόν στη χονδρική τιμή ρεύματος. Η κυβέρνηση, με διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, βάζει έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, κάνοντας την σύγκριση του προγράμματος τους με τις μέχρι τώρα προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους πολίτες, ξεκαθάρισε ότι «όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να το κάνει, σας λέει ψέματα».

Ποια είναι τα μέτρα για τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Συνοπτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες (5/5) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι τα ακόλουθα:

-Επιστροφή σε κάθε ιδιοκτήτη πρώτης κατοικίας ή ενοικιαστή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί από το Δεκέμβριο έως και τον Μάιο

-Κάλυψη, για τον Μάιο και τον Ιούνιο κατά 50% της όποιας αύξησης στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh που επιδοτούνται έως σήμερα

-Φορολόγηση -με βάση το τελικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας- των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων των επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος με ειδικό τέλος ύψους 90%

-Αποσύνδεση, από τον Ιούλιο, των διεθνών αυξήσεων στην τιμή του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος. Μια διπλή παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας που βάζει έμμεσο πλαφόν στην αγορά λιανικής. Αναστέλλεται έτσι, η Ρήτρα Αναπροσαρμογής και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας

-Προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας, ώστε να μετατραπεί σε «ασπίδα» κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης.

Popular in the Community