Τα supermodels των 90s αναβιώνουν το θρυλικό εξώφυλλο της Vogue μετά από 33 χρόνια

Τα κορίτσια της χρυσής εποχής του μόντελινγκ στο εξώφυλλο της Vogue.
ALESSANDRO GAROFALO via Reuters

Πρόκειται για εκείνη η θρυλική φωτογραφία που εγκαινίασε την εποχή των supermodels: Ναόμι Κάμπελ, Κρίστι Τέρλινγκτον, Λίντα Εβαντζελίστα, Τατιάνα Πάτιτζ και Σίντι Κρόφορντ φωτογραφήθηκαν μαζί από τον Πίτερ Λίντμπεργκ για το εξώφυλλο της Vogue τον Ιανουάριο του 1990.

Τώρα, 33 χρόνια μετά, τα supermodels αναβιώνουν τη φωτογραφία για το τεύχος Σεπτεμβρίου της Vogue. Λείπει μόνο η Τατιάνα Πάτιτζ, που πέθανε πριν από λίγο καιρό, αναφέρει ο Guardian.

Στα πενήντα τους περίπου σήμερα οι τέσσερις supermodels θα εμφανιστούν επίσης σε ένα ντοκιμαντέρ, The Super Models, στο Apple TV τον Σεπτέμβριο, επαναξιολογώντας τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ξεκίνησαν για πρώτη φορά το μόντελινγκ.

Το άρθρο του Guardian που συνοδεύει την θρυλική φωτογραφία δίνει μια ιδέα για το πώς ήταν η εποχή για εκείνες, ειδικά μετά το βίντεο του Freedom, του Τζορτζ Μάικλ. Στο βίντεο και τα πέντε supermodels άφησαν εποχή.

«Ήταν τρελό. Δεν είμασταν οι Beatles», λέει η Λίντα Εβαντζελίστα για την αντίδραση του κόσμου ειδικά μετά την κυκλοφορία του Freedom και την επίδειξης μόδας του Versace που ακολούθησε.

Η Ναόμι Κάμπελ μίλησε για το πώς άλλαξε η ζωή της με τη διασημότητα αλλά και την εποχή του 2001 όταν οι φωτογράφοι την απαθανάτισαν έξω από μια συνάντηση για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. «Με έκαναν να ντρέπομαι για την ανάρρωσή μου. Δεν ήταν ότι κρυβόμουν, αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο μιλάς όταν είσαι έτοιμος».

Πέρυσι, η Λίντα Εβαντζελίστα μίλησε για το πώς μια θεραπεία κρυολιπόλυσης, το CoolSculpting, την άφησε «μόνιμα παραμορφωμένη» και για τον ψυχολογικό αντίκτυπο της κακής επέμβασης. Η Ναόμι Κάμπελ, ανακοίνωσε επίσης τον ερχομό των δύο παιδιών της το 2021 και το 2023 ενώ συνεχίζει το μόντελινγκ και η Σίντι Κρόφορντ, πέρασε τη σκυτάλη στη νεότερη γενικά καθώς η κόρης της είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της σημερινής εποχής, της Κάια Γκέρμπερ.

Τα μοντέλα έχουν γίνει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων πιο πρόσφατα, επίσης. Πέρυσι, η Λίντα Εβαντζελίστα μίλησε για το πώς μια θεραπεία κρυολιπόλυσης, το CoolSculpting, την άφησε «μόνιμα παραμορφωμένη» και για τον ψυχολογικό αντίκτυπο της κακής επέμβασης. Η Ναόμι Κάμπελ, ανακοίνωσε επίσης τον ερχομό των δύο παιδιών της το 2021 και το 2023 ενώ συνεχίζει το μόντελινγκ και η Σίντι Κρόφορντ, πέρασε τη σκυτάλη στη νεότερη γενικά καθώς η κόρης της είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της σημερινής εποχής, της Κάια Γκέρμπερ.

Όλες τους έζησαν τα ’90 στο έπακρο. Η ζήτησή τους ήταν τεράστια. Η φράση εξάλλου της Λίντα Εβαντζελίστα έχει μείνει θρυλική: «δεν ξυπνάμε για λιγότερα από 10.000 δολάρια την ημέρα».

Τα μοντέλα γνώρισαν τη μόδα πριν από το #MeToo και συνεργάστηκαν με φωτογράφους - όπως οι Μπρούς Βέμπερ , Πάτρικ Ντεμαρσελιέ και Τέρι Ρίτσαρτσον - που έκτοτε έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλικά ανάρμοστη συμπεριφορά με μοντέλα.

Μιλώντας στη Vogue, και οι τέσσερις είπαν ότι δεν είχαν τέτοιες εμπειρίες σε μεγάλο βαθμό. Επειδή δεν πήγαινε σε πάρτι, αυτό τη βοηθούσε, είπε η Σίντι Κρόφορντ. «Πιθανότατα έχασα κάποιες φανταστικές ευκαιρίες, αλλά πιθανώς απέφυγα και κάποιες λιγότερο φανταστικές».

Η Ναόμι Κάμπελ μίλησε για τον ρατσισμό που βίωσε στη βιομηχανία της μόδας. «Γιατί έκανα την ίδια δουλειά με τους συναδέλφους μου και έπρεπε να παίρνω λιγότερα χρήματα;» διερωτήθηκε ενώ σημείωσε πως «Προέρχομαι από μια ισχυρή οικογένεια μαύρων γυναικών, γυναικών της Τζαμάικας. Αν κάτι ένιωθα λάθος, το έλεγα».

Ενώ από τότε υπήρξαν κι άλλα διάσημα μοντέλα τα super models των 90s παραμένουν αξεπέραστα. Το 2017, ο οίκος Versace προκάλεσε διαδικτυακή φρενίτιδα όταν οι Κάμπελ, Κρόφορντ, Σίφερ και Κάρλα Μπρούνι εμφανίστηκαν στην πασαρέλα.

Τα εξώφυλλα της Vogue σχεδίασε ο ’Εντουαρντ Ένιφουλ. Επί του παρόντος αρχισυντάκτης της βρετανικής Vogue, θα παραιτηθεί από το ρόλο τον Μάρτιο - για να αναλάβει διαφορετικό ρόλο στην Condé Nast, ως παγκόσμιος δημιουργικός και πολιτιστικός σύμβουλος της Vogue και σύμβουλος σύνταξης στη βρετανική Vogue.

Δημοφιλή