Ταϊβάν: Μήνυμα στο Πεκίνο «να σεβαστεί τα αποτελέσματα των εκλογών»

Το Πεκίνο «βράζει» με τα συγχαρητήρια μηνύματα που λαμβάνει από ξένες χώρες ο νέος πρόεδρος της Ταϊβάν.
NurPhoto via Getty Images

Η Ταϊβάν κάλεσε την ηγεσία της Κίνας «να σεβαστεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών» που κέρδισε χθες Σάββατο ο Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος υποσχέθηκε να προστατεύσει τη νήσο από «τις απειλές και τους εκφοβισμούς» του Πεκίνου.

«Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρχές του Πεκίνου να σεβαστούν τα αποτελέσματα των εκλογών, να αποδεχθούν την πραγματικότητα και να σταματήσουν να καταπιέζουν την Ταϊβάν», αναφέρει η ανακοίνωση του ταϊβανέζικου υπουργείου.

Το Πεκίνο ”καταδικάζει έντονα” τη δήλωση των ΗΠΑ σχετικά με τις εκλογές στην Ταϊβάν - Ανεπίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα φτάσει σήμερα στην Ταϊβάν

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ”καταδικάζει έντονα” την δήλωση των ΗΠΑ για τις εκλογές στην Ταϊβάν, μετά τα συγχαρητήρια της Ουάσινγκτον στον Λάι Τσινγκ-τε για την νίκη του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στη νήσο, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Η δήλωση των ΗΠΑ ”στέλνει ένα βαθιά εσφαλμένο μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’”, υπογράμμισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

″Το καταδικάζουμε έντονα και αντιτιθέμεθα σε αυτό σθεναρά”, πρόσθεσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συνεχάρη τον Λάι Τσινγκ-τε για την νίκη του στις εκλογές.

Τα σχόλια του Μπλίνκεν παραβιάζουν την δέσμευση των ΗΠΑ ότι θα διατηρούν μόνον πολιτιστικούς, οικονομικούς και άλλους ανεπίσημους δεσμούς με την Ταϊβάν και η Κίνα έχει ήδη προβεί σε επίσημες δηλώσεις στην αμερικανική πλευρά για αυτά, σημειώνει επίσης το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που δημοσίευσε στον επίσημο ιστότοπό του.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν ανακοίνωσε εξάλλου νωρίτερα σήμερα ότι ανεπίσημη αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα φτάσει σήμερα, επομένη των προεδρικών εκλογών, στην Ταϊβάν.

Η επιτροπή αυτή, αποτελούμενη από τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Στίβεν Χάντλεϊ, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Στάινμπεργκ και την πρόεδρο του Αμερικανικού Ινστιτούτου στην Ταϊβάν Λόρα Ροζενμπέργκερ, θα συναντηθεί αύριο, Δευτέρα, με ”σειρά κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων και θα μεταφέρει τα συγχαρητήρια του αμερικανικού λαού στην Ταϊβάν για την επιτυχία των εκλογών”, αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το Αμερικανικό Ινστιτούτο στην Ταϊβάν.

via Associated Press

Το Πεκίνο εκφράζει την αντίθεσή του στο συγχαρητήριο μήνυμα της Ιαπωνίας προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ταϊβάν

Η κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ”αντιτίθεται σθεναρά” στη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα με την οποία συγχαίρει τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών χθες, Σάββατο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών στην Ταϊβάν, η Καμικάουα συνεχάρη τον Λάι για την νίκη του, αποκαλώντας το έδαφος αυτό που διεκδικείται από το Πεκίνο ”εξαιρετικά κρίσιμο εταίρο και σημαντικό φίλο”.

Σε απάντηση, η κινεζική πρεσβεία στην Ιαπωνία, χωρίς να αναφέρει τον Λάι ή να αναγνωρίζει τη νίκη του, χαρακτηρίζει τα σχόλια της Καμικάουα ως ”σοβαρή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας”, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε σήμερα στον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας στο WeChat.

″Εκφράζουμε έντονη δυσαρέσκεια και σθεναρή αντίθεση σε αυτό, και έχουμε υποβάλει επίσημες δηλώσεις στην ιαπωνική πλευρά”, αναφέρει η πρεσβεία.

Η Ιαπωνία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Ωστόσο η συμμαχία της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ, τον πιο σημαντικό υποστηρικτή της Ταϊβάν, και η εγγύτητά της στη νήσο, μαζί με τις πρόσφατες εντάσεις στους δεσμούς της με την Κίνα, ώθησαν το Τόκιο να επιδιώξει στενότερους δεσμούς με την Ταϊπέι.

″Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα εργαστεί προς την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και των ανταλλαγών ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν”, αναφέρει η Καμικάουα στη δήλωσή της.

Η κινεζική πρεσβεία σημείωσε επίσης ότι η Ιαπωνία θα πρέπει να απέχει από το να στέλνει οποιαδήποτε ”λάθος μηνύματα” σε δυνάμεις ”ανεξαρτησίας της Ταϊβάν”, διατύπωση που χρησιμοποιείται από το Πεκίνο για να αναφερθεί στον Λάι και το πολιτικό του κόμμα, το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP).

Ο Λάι είχε χαρακτηρισθεί ”σοβαρός κίνδυνος” από το Πεκίνο πριν από τις εκλογές επειδή το κόμμα του διακηρύσσει ότι το νησί είναι ντε φάκτο ανεξάρτητο. Η Κίνα, η οποία θεωρεί την Ταϊβάν μία από τις επαρχίες της, είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να κάνουν ”τη σωστή επιλογή”, με τον στρατό της να υπόσχεται να ”συντρίψει” οποιαδήποτε διάθεση για ”ανεξαρτησία”.

Ο Λάι δήλωσε ότι θα διατηρήσει το στάτους κβο στις σχέσεις στο Στενό της Ταϊβάν, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ”αποφασισμένος να προστατεύσει την Ταϊβάν από τις απειλές και τους εκφοβισμούς της Κίνας”.

Η Σεούλ ελπίζει στη συνεχιζόμενη ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν

Η Νότια Κορέα ελπίζει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, μετέδωσε σήμερα το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο δήλωση αξιωματούχου του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών ως απάντηση στην εκλογή του Λάι Τσινγκ-τε στην προεδρία της Ταϊβάν.

″Ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση της πρακτικής συνεργασίας με την Ταϊβάν σε διάφορους τομείς”, μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο τη δήλωση του μη κατονομαζόμενου αξιωματούχου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Δημοφιλή