Τελείωσε η πολιορκία του Azovstal στη Μαριούπολη: Εκατοντάδες Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν

Πάνω από 250 μαχητές παραδόθηκαν μετά από εβδομάδες.
via Associated Press

Πάνω από 250 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν αφού πέρασαν εβδομάδες κλεισμένοι στον λαβύρινθο των σηράγγων και καταφυγίων κάτω από τη χαλυβουργία Azovstal στη Μαριούπολη, όπου η σκληρότερη πολιορκία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία λαμβάνει τέλος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε πως 265 Ουκρανοί μαχητές παραδόθηκαν, περιλαμβανομένων 51 που ήταν σοβαρά τραυματίες και θα λάμβαναν φροντίδα στο Νοβοαζόφσκ στο Ντονέτσκ, σε περιοχή που ελέγχεται από τους αυτονομιστές.

via Associated Press

Σύμφωνα με τη Μόσχα θεωρούνται αιχμάλωτοι. Το ρωσικό υπουργείο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίθετα με την Ουκρανία.

Η ανταλλαγή «θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατό αυτοί οι Ουκρανοί ήρωες», ανέφερε στο Telegram το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως οι άνδρες αυτοί, που «εκπλήρωσαν» την αποστολή τους, βρίσκονται πράγματι στα χέρια των Ρώσων.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ έκανε επίσης λόγο για ανταλλαγή, η οποία όμως θα αφορά μόνο «52 στρατιωτικούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά».

«Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου», ανέφερε στο Telegram.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να πει αν αυτοί οι στρατιώτες θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες».

«Υπενθυμίζω τη δήλωση του Πούτιν, θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Βιτσισλάβ Βολόντιν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαριούπολης, εκτίμησε στον λογαριασμό του στο Twitter πως «οι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων».

«Σε ό,τι αφορά τους ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη: είναι εγκληματίες πολέμου, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

Alexander Ermochenko via Reuters

Φιλορωσικές δυνάμεις ανέβασαν βίντεο που έδειχνε πάνω από 30 μαχητές να μεταφέρουν τραυματίες έξω από το εργοστάσιο, πριν λεωφορεία τους μεταφέρουν στο Νοβοαζόφσκ.

Οι περισσότεροι άμαχοι στη χαλυβουργία είχαν διασωθεί τις τελευταίες λίγες εβδομάδες αφού τα Ηνωμένα Έθνη και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού διαπραγματεύτηκαν συμφωνία με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο είναι ασαφές το τι θα συμβεί στους μαχητές τώρα.

Η Μόσχα παρουσιάζει το Τάγμα Αζόφ ως έναν από τους κύριους υπεύθυνους για τον υποτιθέμενο ριζοσπαστικό αντιρωσικό εθνικισμό ή ναζισμό από τον οποίο ισχυρίζεται πως θέλει να προστατέψει τους ρωσόφωνους της Ουκρανίας.

Alexander Ermochenko via Reuters

Το Κρεμλίνο λέει πως οι μαχητές θα αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τις διεθνείς νόρμες, ενώ η Ουκρανή αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Άννα Μαλιάρ ανέβασε βίντεο όπου έλεγε ότι θα λάβει χώρα ανταλλαγή ώστε να επιστρέψουν πίσω.

Η Μαριούπολη είναι πλέον σε ερείπια μετά τη ρωσική πολιορκία για την οποία οι Ουκρανοί λένε πως κόστισε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην πόλη.

«Η φρουρά της Μαριούπολης εκπλήρωσε τη μάχιμη αποστολή της» ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας. «Η ανώτατη στρατιωτική διοίκηση διέταξε τους διοικητές των μονάδων στην Azovstal να σώσουν τις ζωές του προσωπικού τους...οι υπερασπιστές της Μαριούπολης είναι οι ήρωες της εποχής μας» πρόσθεσε.

Alexander Ermochenko via Reuters

Ουκρανοί μαχητές τις τελευταίες ημέρες έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή κοντά στο Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη στα ανατολικά. Ωστόσο σκληρές συγκρούσεις και βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν σε μια ευρεία ζώνη του ανατολικού τμήματος της χώρας. Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε την Τρίτη πως ολόκληρο το μέτωπο γύρω από το Ντονέτσκ βρίσκεται υπό συνεχή σφοδρό βομβαρδισμό, ενώ βόρεια στο Τσερνιχίβ ένα πυραυλικό πλήγμα στο χωριό Ντέσνα σκότωσε και τραυμάτισε άγνωστο αριθμό ανθρώπων.

Alexander Ermochenko via Reuters

Το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονταν και προετοιμάζονταν να ανανεώσουν την επίθεση κοντά στο Σλαβιάνσκ και το Ντρομπίσεβε, νοτιοανατολικά της στρατηγικής σημασίας πόλης Ίζιουμ, έχοντας υποστεί απώλειες αλλού.

Περιοχές γύρω από το Κίεβο και το Λβιβ στα δυτικά, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, συνέχισαν να δέχονται ρωσικές επιθέσεις. Μια σειρά εκρήξεων σημειώθηκε στο Λβιβ νωρίς την Τρίτη, είπε μάρτυρας στο Reuters. Ένας πύραυλος έπληξε στρατιωτική εγκατάσταση, μα δεν υπήρχαν απώλειες, σύμφωνα με το γραφείο του Ζελένσκι.

Χωριό στην επαρχία Κουρσκ της Ρωσίας, στα σύνορα με την Ουκρανία, δέχτηκε ουκρανικά πυρά την Τρίτη, είπε ο κυβερνήτης της περιοχής, Ρομάν Σταροβόιτ. Τρία σπίτια και ένα σχολείο επλήγησαν, μα δεν υπήρξαν τραυματισμοί, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters