Πλεύρης: Η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική σε κάποιους χώρους

Τι είπε ο υπουργός Υγείας για τον εμβολιασμό με τέταρτη δόση.
.
.
Eurokinissi

Οι τελικές αποφάσεις για τη χρήση μάσκας από την 1η Ιουνίου θα ληφθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη, ωστόσο θα παραμείνει υποχρεωτική σε κάποιους χώρους, είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως τόνισε, η μάσκα σίγουρα θα παραμείνει σε κάποιους χώρους που θα υποδειχθούν από την επιτροπή (όπως για παράδειγμα νοσοκομεία και χώροι όπου βρίσκονται ευάλωτα άτομα), ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε επιφυλακτικοί» και για τα σχολεία, που ολοκληρώνουν στις 15 Ιουνίου. Πάντως υπογράμμισε πως «ουσιαστικά πάμε επί της αρχής σε μεγαλύτερο περιορισμό της υποχρεωτικότητας της μάσκας».

Ως προς την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, είπε πως η δυναμική της πανδημίας μετά την άρση των μέτρων είναι πολύ χαμηλή και συνεχίζεται η φθίνουσα πορεία των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών. Ωστόσο επισήμανε ότι το φθινόπωρο ενδεχομένως να χρειαστεί να επανέλθουν περιοριστικά μέτρα, ενώ για την τέταρτη δόση είπε πως έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 50% των άνω των 60, προσθέτοντας πως «όλοι περιμένουμε ότι σίγουρα τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει εμβολιασμός, είτε, θέλουμε να πιστεύουμε, με ένα εμβόλιο με χαρακτηριστικά της γρίπης, δηλαδή ένα εμβόλιο που δεν θα γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά θα είναι εποχικό, ή ενδεχομένως με ενισχυτική δόση». Παράλληλα τόνισε ότι «σίγουρα θα είμαστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι για εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους φθινοπωρινούς μήνες», αν χρειαστεί κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς για τη Novartis, είπε ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έχει αποφασίσει να κατατεθεί αγωγή για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη του δημοσίου να ζητήσει αποζημίωση και για επιπλέον ζημιά που μπορεί να πάθει. «Αυτή η αγωγή είναι έτοιμη και έχω δώσει εντολή να κατατεθεί και αφορά αποκλειστικά και μόνο τα στοιχεία που υπάρχουν από την αμερικανική δικαιοσύνη ώστε όπως πήρε αποζημίωση το αμερικανικό δημόσιο να λάβει και το ελληνικό», είπε.