ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/01/2020 07:34 EET | Updated 16/01/2020 10:26 EET

Τέλος το σίριαλ «Πρόεδρος της Δημοκρατίας»

Σήμερα αναμένονται οι επίσημες τοποθετήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής.

eurokinissi/megaro

Με το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και την ανακοίνωση του ονόματος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, έλαβε τέλος και η παρατεταμένη προεδρολογία που είχε εξελιχθεί σε σίριαλ ενώ η πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Μπορεί να υπήρχε αρκετός χρόνος μέχρι το τέλος της συνταγματικής προθεσμίας, στις 13 Φεβρουαρίου συγκεκριμένα, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου έκριναν ότι η συνεχής αναφορά ονομάτων μόνο καλό δεν κάνει στην κορυφαία διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ελήφθη η απόφαση για την επίσπευση της ανακοίνωσης του ονόματος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Αυτό είχε διαφανεί και από την τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης που έκανε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Τρίτης (14/1), καθώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε πει ότι η ανακοίνωση του ονόματος από τον πρωθυπουργό μπορεί να γίνει «από τώρα μέχρι τη συνταγματική προθεσμία».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν τρία σημεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως έλεγαν, πρόκειται για μία επιλογή ενωτική, προοδευτική και αξιοκρατική, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον υψηλό συμβολισμό της απόφασης του πρωθυπουργού καθώς για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

 

Με την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ουσιαστικά το Μαξίμου απευθύνει κάλεσμα για ευρύτερη πολιτική συναίνεση στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους ότι η πρόταση Μητσοτάκη μπορεί να υπερψηφιστεί από την πρώτη ψηφοφορία σημειώνοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η κ. Σακελλαροπούλου είχε προταθεί και εκλεγεί ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του ΣτΕ, άρα η Κουμουνδούρου δεν έχει καμία δικαιολογία για να μην στηρίξει, ενώ θεωρούν ότι έχει ευρύτατη απήχηση από όλη την κεντροαριστερά και περιμένουν την στήριξη του ΚΙΝΑΛ. 

Το «μπαλάκι» πλέον περνά σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη και οι επίσημες τοποθετήσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ αναμένονται εντός της ημέρας. Σε δηλώσεις τους ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησαν με θετικά λόγια για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, σε κάθε περίπτωση όμως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα καθοριστεί από συγκεκριμένες διαδικασίες. «Θα συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανακοινώσει την στάση του κόμματος στο ζήτημα», διαμήνυσαν ήδη κομματικές πηγές.

Όσο για το Κίνημα Αλλαγής, όπως ανακοινώθηκε θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 15:00 στη Χ. Τρικούπη η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική και Πολιτική Γραμματεία προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. 

Sponsored Post