Θα ρίξει ο Τσιπρας ένα από τα τελευταία «κάστρα» της Αριστεράς; - Τι είπε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Ξάφνιασε ακόμη και τους πλέον στενούς συνεργάτες του.
EUROKINISSI

Ένα από τα τελευταία «κάστρα» της Αριστεράς – η εκλογή ηγεσίας από το συνέδριο ή από την Κεντρική Επιτροπή – μπορεί να πέσει με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας. Για πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο άμεσης εκλογής του από την βάση!

«Σας προτρέπω να μην φοβηθούμε να μολυνθούμε από τον λαό του ΣΥΡΙΖΑ. Να μην φοβηθούμε να τα θέσουμε όλα υπό την κρίση του, ακόμη και τους ίδιους τους εαυτούς μας», ήταν η γεμάτη νόημα φράση του που κατέλαβε εξ απήνης ακόμη και μερικούς από τους πιο στενούς συνομιλητές του.
Και αυτό γιατί η εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από εκλεκτορικά σώματα – τώρα από το συνέδριο, παλαιότερα από την Κεντρική Επιτροπή – είναι ένα θέμα ταμπού για το κόμμα.

Επισημαίνεται ότι κατά τα λοιπά ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του δεν έκανε ιδεολογικές υποχωρήσεις. Είπε ότι πρέπει «να τολμήσουμε να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή. Να μην φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα μας. Να κάνουνε restart», αλλά τόνισε ότι πρέπει «να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, τα οράματά μας. Να τα εμπλουτίσουμε. Να κρατήσουμε τις ρίζες μας, αλλά να μην φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, όχι να παραμείνουμε θάμνος. Δέντρο με ρίζες βαθιές και δυνατές, αλλά και με τα κλαδιά του να ανοίγονται δεξιά και αριστερά, και να σκεπάζουν όλον τον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν θέλει να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, ειδικά σε μία περίοδο που το και ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ! «Κανένας δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς, δεν θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ, είπε εμφατικά.

Ουσιαστικά καθησύχασε όσους είναι επιφυλακτικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο γραμματέας της ΚΕ Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε (στην “Realnews”) ότι «η σοσιαλδημοκρατικοποίηση δεν είναι ελκτική».

Περιφερειακά συνέδρια

Βεβαίως το ερώτημα είναι πως θα γίνει το άνοιγμα στον κόσμο του 31,5% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι θα αξιοποιηθεί η εμπειρία από τα 13 περιφερειακά συνέδρια που διοργανώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτά συμμετείχαν πάνω από 3.500 κοινωνικοί φορείς από όλη την Ελλάδα.

Στην πορεία του προς το συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να διοργανώσει ανάλογα περιφερειακά συνέδρια στα οποία θα καλέσει και τον κόσμο και τους κοινωνικούς φορείς. Σε κάθε ένα από αυτά θα συμμετέχει και ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος θα απευθύνει και την πρόσκληση σε όλους για συμπόρευση.
Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα εγγραφούν τα νέα μέλη και μετά θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο. Την άποψη αυτή υπερασπίζεται και ο Νίκος Παππάς. «Να κάνουμε συνέδριο, αφού έχουμε κάνει το άνοιγμα που θα μας καταστήσει το λαϊκό μαζικό κόμμα της Αριστεράς, το μαζικότερο κόμμα του προοδευτικού φάσματος στη χώρα», υπογράμμισε (στην «ΕΦΣΥΝ») ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοφιλή