Θύελλα αντιδράσεων για την «ισλαμοφοβική» διαφήμιση της Μπαρ Ραφαέλι

Θύελλα αντιδράσεων για την «ισλαμοφοβική» διαφήμιση της Μπαρ Ραφαέλι
NurPhoto via Getty Images

Ένα διαφημιστικό τηλεοπτικό σποτ με το σλόγκαν «η ελευθερία είναι βασικό αγαθό», στο οποίο πρωταγωνιστεί το τοπ μόντελ εβραϊκής καταγωγής, Μπαρ Ραφαέλι, και διαφημίζει τα αθλητικά ρούχα Hoodies, έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες.

Οι επικριτές της διαφήμισης θεωρούν ότι έχει ρατσιστικό, οπισθοδρομικό και ισλαμοφοβικό περιεχόμενο και ζητούν την απόσυρσή της.

Στη διαφήμιση εμφανίζεται η Ραφαέλι, με καλυμμένο το κεφάλι της με νικάμπ (παραδοσιακό ένδυμα των μουσουλμάνων γυναικών), ενώ στην οθόνη εμφανίζεται η ερώτηση «Είναι Ιράν εδώ;», γραμμένη στα εβραϊκά. Στη συνέχεια, το τοπ μόντελ σκίζει τη νικάμπ και ξεπροβάλλουν από μέσα τα πολύχρωμα ρούχα της Hoodies. Το σποτ κλείνει με τη Ραφαέλι να λέει «η ελευθερία είναι βασικό αγαθό».

Οι αντιδράσεις ήταν τόσο έντονες, που τόσο το μοντέλο όσο και η -εβραϊκών συμφερόντων- εταιρία αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το βίντεο από τους λογαριασμούς τους στα social media, ενώ η Hoodies έσβησε μέχρι και τον λογαριασμό της στο Facebook.

Οι χιτζάμπ και οι νικάμπ ως ενδύματα που συμβάλλουν άμεσα στην καταπίεση των γυναικών, είναι μια από τις πιο επίμονες παρερμηνείες της μουσουλμανικής παράδοσης, γράφει η Observer. Η διαφήμιση της Hoodies, η οποία «έγινε προφανώς χωρίς να ληφθεί υπόψη η ανεξαρτησία των γυναικών να φορούν νικάμπ και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τι σημαίνει αυτή η φορεσιά για τις μουσουλμάνες, αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από την εταιρία», σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Δημοφιλή