Θρίλερ με παγιδευμένους μετανάστες σε νησίδα στον Εβρο

Δεν είναι σε ελληνικό έδαφος οι παγιδευμένοι μετανάστες στον Έβρο υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ. Ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές. Αναφορές για θάνατο 5χρόνου κοριτσιού.
Στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού κρατούν μια ομάδα μεταναστών που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, κοντά στο χωριό Πρωτοκλήσι, στην περιοχή του Έβρου, Ελλάδα, 10 Μαρτίου
Στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού κρατούν μια ομάδα μεταναστών που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, κοντά στο χωριό Πρωτοκλήσι, στην περιοχή του Έβρου, Ελλάδα, 10 Μαρτίου
Nicolas Economou via Reuters

Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν την Πέμπτη από την Τουρκία να βοηθήσει περίπου 40 μετανάστες, ορισμένοι από τους οποίους χρειάζονται επειγόντως ιατρική βοήθεια, οι οποίοι σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αποκλειστεί εδώ και μέρες σε μια νησίδα του Εβρου εντός της απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης στα σύνορα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, οι μετανάστες δεν εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος καθώς οι συντεταγμένες της νησίδας που έχουν δοθεί, είναι εκτός ελληνικής επικράτειας. Για αυτό ενημερώθηκαν οι τουρκικές αρχές να προβούν κατεπειγόντως στις απαραίτητες ενέργειες και την αρωγή των ανθρώπων.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει συγκεκριμένα:

«Για τις αναφορές περί της παρουσίας ομάδας περίπου 40 ατόμων σε νησίδα του ποταμού Έβρου, τα οποία χρήζουν άμεσης ιατρικής περίθαλψης, ανακοινώνεται ότι διαβιβάσθηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις Τουρκικές Αρχές σήμερα, 11 Αυγούστου 2022, καθόσον από τις συντεταγμένες προκύπτει ότι η νησίδα βρίσκεται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Ζητήθηκε από τις Τουρκικές Αρχές να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής».

To Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είπε ότι οι μετανάστες, οι οποίοι φέρεται να έχουν μετακινηθεί μεταξύ των συνόρων από τις ελληνικές και τουρκικές αρχές, τους ενημέρωσαν ότι ένα 5χρονο κορίτσι πέθανε στη νησίδα μετά από τσίμπημα σκορπιού.

Αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. , δήλωσε στο AP ότι εδώ και μέρες η αστυνομία διερεύνησε διαδοχικές αναφορές για μετανάστες εγκλωβισμένους στις νησίδες του Έβρου, αλλά λόγω διαφορετικών συντεταγμένων για την τοποθεσία των μεταναστών, δεν βρήκε κανέναν.

Ο επικεφαλής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, είπε ότι η ομάδα του πληροφορήθηκε για πρώτη φορά για τους μετανάστες στα μέσα Ιουλίου. Ανέφερε ότι ήταν περίπου 50 άτομα που φέρεται να είχαν καταφέρει να περάσουν στην ελληνική πλευρά αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Οι μετανάστες είπαν επίσης στην ομάδα του ότι οι τουρκικές αρχές φέρεται να τους μετέφεραν πρώτα σε ένα νησάκι και μετά σε ένα άλλο, μέχρι που κατέληξαν κολλημένοι σε μια ελληνική νησίδα στη μέση του ποταμού. Μέχρι τότε, ο αριθμός των μεταναστών είχε αυξηθεί σε περίπου 70.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press